s360:n Veera Vänttinen pureutuu blogikirjoituksessaan generatiivisen tekoälyn rooliin sisällöntuotannossa ja pohtii, voiko tekoäly todella tuottaa laadukasta, luotettavaa ja käyttäjälle hyödyllistä sisältöä. ”Mainostajien tulee noudattaa Googlen EEAT-periaatteita, jos he haluavat tehostaa sisällöntuotantoaan tinkimättä sen laadusta”, Vänttinen sanoo. Tästä on kyse.
Generatiivisen tekoälyn tehdessä sisällöntuotannosta aiempaa nopeampaa ja tehokkaampaa, monet markkinoijat pohtivat tekoälyn mahdollisuuksia ja riskejä sisällöntuotannossa.
Tähän on syynsä, sillä ChatGPT:n kaltaisten uusien teknologioiden hyödyntäminen voi antaa merkittävän edun hakukonenäkyvyydessä.
Tulisiko tekoälyä hyödyntää sisällöntuotannon apuna vain siksi, että sen luvataan mullistavan tekstintuotantoa, nostavan sijoituksiasi hakutuloksissa ja koska muutkin käyttävät sitä?
Vaikka tekoäly voi auttaa tuottamaan valtavia massoja uutta sisältöä aiempaa vaivattomammin, se ei tarkoita, että sisällöntuotanto kannattaisi ulkoistaa tyystin tekoälyn hoidettavaksi.
Rankaiseeko Google tekoälyn käytöstä sisällöntuotannossa?
Sivuston sisällöllä on tunnetusti merkittävä vaikutus sijoituksiin hakutuloksissa, ja pidempi sanamäärä johtaa yleensä parempiin sijoituksiin.
Ei siis ihme, että tekoälyn mahdollisuudet entistä tehokkaamman ja hakukoneiden tarpeisiin vastaavan sisällön tuottamisessa herättävät kiinnostusta.
Omien sanojensa mukaan, Google ei rankaise tekoälyn käytöstä sisällöntuotannossa, kunhan sisältö on laadukasta ja käyttäjilleen arvokasta.
Toisin sanoen, suurten tekstimassojen ja heikkolaatuisen sisällön tuottaminen tekoälyllä vain hakukoneita varten ei ole kestävä toimintamalli.
Mitä sitten on “hyödyllinen” ja hakukoneystävällinen sisältö? Eräs hyvä työkalu sisällön hyödyllisyyden arvioimiseen on Googlen Search Quality Rater Guidelines (QRG) -ohjeista löytyvä “EEAT”.
Mistä EEAT koostuu? 
QRG on Googlen laadunvalvojien ohjekirja, jonka perusteella he luokittelevat sivustoja ja arvioivat sen sisältöä. Ohjeisiin kuuluu neljä sivuston hyödyllisyydestä ja luotettavuudesta kertovaa signaalia:
- Experience (omakohtainen kokemus)
- Expertise (asiantuntemus)
- Authoritativeness (auktoriteetti)
- Trustworthiness (luotettavuus)
Yhdessä nämä muodostavat kirjainyhdistelmän EEAT, joka toimii erinomaisena ohjenuorana sivuston sisällön arvioimisessa sekä sen kehittämisessä käyttäjille hyödyllisempään suuntaan.
Vaikka EEAT ei suoranaisesti vaikuta hakukonesijoituksiin, sivustot voivat parantaa sijoituksiaan luomalla käyttäjilleen hyödyllistä sisältöä ja pitämällä nämä neljä tekijää mielessä.
Luotettavuus (Trust) on EEAT:n keskeisin ja tärkein osa-alue
EEAT-signaalien korostaminen on erityisen tärkeää niin sanotun YMYL-sisällön tapauksessa. YMYL on lyhenne sanoista “Your money or your life”.
Kuten nimi jo vihjaa, YMYL-sisällöllä voi olla seurauksia käyttäjän taloudelle, turvallisuudelle tai terveydelle. Tällaisen, lukijan turvallisuuden kannalta kriittisen sisällön yhteydessä myös tekoälyn hyödyntämistä kannattaa harkita tarkkaan.
Se, että sivustosi ei käsittele YMYL-aiheita ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sivuston ja sen sisällön tulisi noudattaa EEAT-kriteereitä.
Näin hyödynnät EEAT:ta sisällöntuotannossa
EEAT ei sinänsä vaikuta sijoituksiin hakutuloksissa. Sen sijaan sen keskeiset periaatteet toimivat erinomaisena ohjenuorana sisällön luotettavuuden ja hyödyllisyyden korostamiseksi. Voit parantaa sivustosi luotettavuutta, asiantuntijuutta ja hyödyllisyyttä käyttäjälle seuraavasti.
- Päivitä sisältöäsi ajan mittaan ja pidä vanhat sivut ajan tasalla.
- Kirjoita osaamisalueestasi kattavasti ja rakenna tärkeimmistä aiheista laajempia kokonaisuuksia.
- Korosta tosielämän kokemuksia, kuten asiakaspalautetta ja referenssejä.
- Henkilöi asiantuntemuksesi ja esiinny omalla nimelläsi.
- Käytä luotettavia lähteitä ja linkkaa niihin tarvittaessa.
- Kerro jotain ainutlaatuista ja erottaudu kilpailijoistasi.
- Varmista, että käyttäjät luottavat sivustoosi.
- Kirjoita ihmisille hakualgoritmien sijaan.
Näiden lisäksi kannattaa arvioida tarkkaan, onko sisältö käyttäjälähtöistä ja aidosti hyödyllistä lukijoille. Googlen Helpful Content Update vuodelta 2022 on tutustumisen arvoinen, jos haluat varmistaa, että tuotat varmasti käyttäjille hyödyllistä sisältöä.
Lisää aiheesta: Creating helpful, reliable, people-first content
Miten EEAT ja tekoälysisältö toimivat yhdessä?
EEAT ja sisällön hyödyllisyys käyttäjille ovat entistä tärkeämpiä, kun sisällöntuotannossa käytetään tekoälyä.
Tekoälysisällön vaaroja ovat erityisesti faktojen paikkansapitämättömyys, tiedon yleisluonteisuus sekä heikko laatu.
Vaikka uudet työkalut osaavatkin nykyään tuottaa varsin sujuvaa suomenkielistä tekstiä, puhtaasti tekoälyllä tuotettu tai käännetty teksti on usein helppo tunnistaa tekoälyn tekeleeksi.
Tekoälyn tuottama sisältö on juuri niin laadukasta kuin sille annettu prompti eli kehote. Se tarkoittaa sitä, että tekoälylle on kerrottava riittävän kattavasti, mitä sen halutaan tekevän. Muutoin lopputuloksena on yleisluontoista sisältöä, joka ei ole kovin hyödyllista lukijalle tai josta ei välity brändin oma ääni.
Kuinka tekoälyä sitten kannattaisi käyttää?
Voit tehostaa sisällöntuotantoasi tekoälyn avustuksella, mutta seuraavin ehdoin.
Sisällöstä on välityttävä EEAT:n mukaiset kokemus, asiantuntijuus, auktoriteetti ja luotettavuus. Tässä auttaa ainoastaan ihmiskirjoittajan sisältöön tuoma lisäarvo.
Googlen algoritmi elää tekoälyn kehityksen mukana
Googlen ohjeistukset ja suhtautuminen tekoälyllä tuotettuun sisältöön elää AI-teknologian ja -työkalujen kehittyessä.
Esimerkiksi tammikuussa 2025 julkaistu päivitys QRG-ohjeisiin vihjaa, että Googlen suhtautuminen täysin tekoälyn avulla tuotettuun sisältöön on tiukentumassa. Päivityksen myötä erityiseen syyniin joutuivat niin sanottu täytesisältö sekä sivut, jotka ovat lähes kokonaan tekoälyn tuottamia tai muualta kopioituja.
Tekoäly on erinomainen työkalu sisällöntuotannon tehostamiseen ja entistä paremman, lukijoita puhuttelevan sisällön kirjoittamiseen.
Sisällöntuottajien on kuitenkin harkittava tarkkaan, miten he hyödyntävät tekoälyä sekä pysyttävä ajan tasalla uuden teknologian kehityksessä.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.