Äänikirjojen myynti kasvussa

Äänikirjojen myynti on voimakkaassa kasvussa. Sähköisiä julkaisuja myytiin viime vuonna 46 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suomen Kustannusyhdistuksen tilastojen mukaan ladattavien äänikirjojen myynti ohitti e-kirjojen myynnin syksyyn 2017 mennessä. Tilaston mukaisesta kirjallisuuden kokonaismyynnistä 257 milj. eurosta erityyppisten sähköisten kirjojen osuus oli 35 miljoonaa eli noin 14 %.

Kustannusyhdistyksen mukaan sähköisten julkaisujen myyntiä kasvattivat uudet myyntikanavat. Kirjoja myytiin yhä enemmän suoratoistopalveluissa, joissa kuluttaja tilaa oikeuden kuunnella rajattoman määrän äänikirjoja palvelussa.

Äänikirjojen suosio ei kuitenkaan ole juuri vähentänyt muun kirjallisuuden myyntiä. Taloussanomien haastatteleman Suomen Kustannusyhdistyksen johtajan Sakari Laihon mukaan äänikirjat ovat saavuttaneet uusia yleisöjä, kuten rekkakuskeja ja kotiäitejä, joille on helpompaa kuluttaa kirjoja kuuntelemalla lukemisen sijaan.

Tilastojen mukaan äänikirjojen kulutus on kasvanut nopeasti erityisesti Pohjoismaissa. Ruotsissa kaunokirjallisuuden myynnistä jo yli 30 % oli äänikirjoja vuonna 2017.

Suomessa äänikirjamarkkinoilla kilpailee kolme suurta toimijaa: Elisa Kirja, BookBeat ja Storytel. Näistä Elisa Kirja on avannut palvelunsa vuonna 2010. Bonnierin omistama BookBeat ja ruotsalaislähtöinen Storytel ovat kummatkin tuoneet palvelunsa Suomen markkinoille vuonna 2016.

Tilasto 1

Tilasto 2

 

Lähde: Ylen toimintaympäristökatsaus

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.