’Kidfluencerit’ ja lasten oikeudet luupin alla Ranskassa

Ranska on maa, jossa suhtaudutaan lasten oikeuksiin tunteella ja vahvoin keinoin. Lastenohjelmien tauoilla nähdään vielä mainontaa, mutta sekä ohjelmien aikana että mainostauoilla lapsia varoitetaan liiasta napostelusta. Ranskassa on aikaisemmin myös puututtu siihen, että aikuiset julkaisevat sosiaalisessa mediassa kuvia lapsistaan. Kun postailemme lastemme kuvia tai videoita, emme aina mieti asiaa ihan loppuun asti, mitkä ovat seuraukset. Vaikka julkaisuhetkellä kuva tuntuisi viattomalta, niin se saattaa muuttua vuosien kulutta lapsen kannalta nöyryyttäväksi tai lähteä elämään omaa elämäänsä somejakojen seurauksena.

Nyt ranskalainen voittoa tavoittelematon järjestö OPEN (Observatoire de la Parentalité & de l’Éducation Numérique) on tehnyt aloitteen, jolla se haluaa puuttua myös YouTubessa ladattuihin videoihin, joilla esiintyvät lapset. Erilaiset ’unboxing’ ja muut tuote-esittelyvideot ovat olleet hyvin suosittuja nuorten keskuudessa. Järjestön mukaan YouTube videoilla esiintyvät lapset ovat riskialttiita hyväksikäytölle sekä manipuloinnille, jonka takana voivat olla jopa omat vanhemmat. OPEN ajaa YouTubessa esiintyville lapsille samoja artistin oikeuksia ja palkkatasoa kuin viihde- ja musiikkiteollisuudessa sekä mainoksissa toimiville lapsille.

Mainostajien Liiton sisarjärjestö UDA haluaa edistää vastuullista markkinointia. Se pitää lakialoitetta hyvänä. ’Kidfluencer’ on uusi ilmiö, joka on syntynyt sosiaalisen median ja vaikuttajamarkkinoin myötä. Liverpoolin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että nuoret luottavat suositteluissa enemmän vloggareihin kuin julkisuuden henkilöihin. Tämä näkyy erityisesti epäterveellisen ruoan kulutuksen lisääntymisenä.

Myös Mainostajien Liitto haluaa olla mukana edistämässä vastuullista markkinointia, ja on siksi mukana tuottamassa vaikuttajamarkkinoinnin eettistä ohjeistusta.

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.