Mainonnan eettisen neuvoston uusimmat lausunnot | 5/2024

MEN

Mainonnan eettisen neuvoston (MEN) uusimmat lausunnot koskevat piilomainontaa Instagramissa sekä markkinointia, jossa suhtaudutaan hyväksyvästi lainvastaiseen menettelyyn.

Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että ilmaisu ”vaatteet saatu” ei ole selkeä mainostunniste.

OnePlus Finland Oy ja vaikuttaja Viivi Kuusela (Instagram-käyttäjänimi: kuuselaviivi) Vaikuttajamarkkinointitoimisto: OCMG Nordic Oy | Piilomainonta, Instagram, vaikuttaja, MEN 14/2024

Tarina-osion kuvassa 8.2.2024 ei ollut mainostunnistetta. Kuvassa oli valkoisella pohjalla musta teksti ”OnePlus 12 Hasselblad 23 mm f/1.6 1/50 ISO3200”.

Mainonnan eettinen neuvosto katsoi, että kysymyksessä oli markkinoijan hyväksymä myynninedistämistoiminta, kun otettiin huomioon markkinoijan ja vaikuttajan markkinointiyhteistyön laajuus, julkaisun ajankohta sekä markkinoinnista annetun tavaravastikkeen luonne, sen ominaisuudet ja asetukset. Julkaisun ensisijaisena tarkoituksena katsottiin olleen OnePlus-puhelimen myynninedistäminen markkinoijan lukuun.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla. Vaikuttaja oli menetellyt ICC:n markkinointisääntöjen 7 ja C1 artiklojen vastaisesti.

Lue lisää


Beea Design Oy ja vaikuttaja Päivi Rantanen (Instagram-käyttäjänimi: minimalismikolmio) | Piilomainonta, Instagram, vaikuttaja, mainostunnisteen selkeys MEN 15/2024

Asiassa oli kysymys mainostunnisteen selkeydestä. Vaikuttaja oli 11.9.2023 julkaissut Instagram-tilillä ”minimalismikolmio” mainoksen. Mainostunnisteena hän oli käyttänyt ilmaisua ”*vaatteet saatu”. Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että ilmaisu ”*vaatteet saatu” ei ole selkeä mainostunniste.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Lue lisää


Restahotels Oy (Puisto-niminen ravintola) sekä Visit Tampere Oy ja Tammerfoods&Co. | Piilomainonta, Instagram, vaikuttaja, MEN 16/2024

Asiassa oli kysymys ”visittampereofficial” ja ”tammerfoodsandco” Instagram-tileillä julkaistusta ravintolan mainoksesta. Videomuotoisessa julkaisussa oli jonkin aikaa näkyvissä Instagram-merkintätyökalun huomaamaton maininta ”Maksettu kumppanuus”.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Lue lisää


Wormhole Oy | Huumausaine, tuotteen kuvaus, verkkokauppa, MEN 17/2024

Asiassa oli kysymys markkinoijan tuotteen kuvauksesta ”huomaamaton kortonki/kola -tasku”.

Markkinoinnilla tarkoitetaan muutakin kuin aktiivisia myynninedistämistoimia. Jo pelkkä tuotteen kaupanpitäminen tai sen ominaisuuksista kertominen verkkokaupassa on markkinointia. Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että huumausaineen käyttö tai hallussapito on rikoslain mukaan rikos. Markkinointi, jossa suhtaudutaan hyväksyvästi lainvastaiseen menettelyyn, on hyvän tavan vastaista.

Markkinoija oli menetellyt ICC:n markkinointisääntöjen 1 ja 2 artiklojen vastaisesti.

Lue lisää


MEN antaa lausuntoja siitä, onko markkinointi hyvän tavan vastaista tai tunnistettavissa markkinoinniksi. Mainos on hyvän tavan vastainen, jos se on esimerkiksi syrjivä tai lapsille sopimaton. MEN tulkitsee Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) markkinointisääntöjä ja MENin hyvää markkinointitapaa koskevia periaatteita.

Voit pyytää neuvostolta lausuntoa markkinoinnista, joka on käsityksesi mukaan hyvän tavan vastaista. Lausuntopyyntö on perusteltava ja sen voi tehdä sähköisellä lomakkeella. Ennakkolausunnon hinta on 1 350 euroa (2024). Ennakkolausuntopyyntö käsitellään mahdollisimman nopeasti. Yksityishenkilön tekemä lausuntopyyntö on maksuton. Vaikuttajan pyytämä lausuntopyyntö on maksullinen.

Neuvoston toimivaltaan ei kuulu esimerkiksi seuraavien asioiden arviointi:

  • markkinoinnin harhaanjohtavuus
  • markkinoinnin totuudenvastaisuus
  • markkinoinnin hyvän maun vastaisuus
  • poliittisen tai uskonnollisen mainonnan sisältö
  • tuotesijoittelu

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 + nineteen =