Shopifyn rooli kestävän liiketoiminnan kehityksessä

Digitaalinen kaupankäynti on ehkä suuremmassa murroksessa kuin koskaan aikaisemmin. Verkkokaupan 90-luvun lopulla aloittama disruptio on saanut uusia kierroksia ensin mobiililaitteiden, sitten pandemian ja nyt vastuullisen liiketoiminnan säädöksien ja kuluttajien odotusten myötä.

Monella toimialalla joudutaan ja myös saadaan nyt valmistautua vastuullisuuden uusiin vaateisiin. Jälleenmyyjien painoarvo on laskenut, ja yhä useampi brändi onkin ottanut ohjat omiin käsiinsä direct-to-consumer liiketoiminnan keinoin.

D2C-kaupan yksi tunnetuimmista voittajista on Kanadasta lähtöisin oleva globaali digitaalisen kaupankäynnin alusta Shopify. Suomessa Shopifyn ratkaisuihin luottavat brändit, kuten Fazer, Nanso, Kalevala ja Halti. Samaan aikaan Woolman, verkkokaupan asiantuntijatalo, on ottanut paikkansa Euroopan suurimpana Shopify Plus -toimistona. Woolman palvelee nykyisin kotimaisten asiakkaiden rinnalla myös useita globaaleja suuryhtiöitä, esimerkiksi H&M Group:ia, Daniel Wellingtonia ja Boschia.

Teknologiavalinnat kestävän kaupan kehityksessä

Teknologia ja sen valjastuksen onnistuminen on kannattavan kasvun ja kestävän kaupan edellytys. Shopify alustana on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla ja rooli innovaattorina mahdollistaa brändeille ennennäkemättömät työkalut kestävän verkkoliiketoiminnan ja asiakassuhteiden kehitykseen. Jokaiselta teknologiatoimijalta vaaditaan myös omia vastuullisuustekoja, joissa Shopify itse näyttää globaalisti hyvää esimerkkiä.

Datan rooli korostuu entisestään; Mitä halutaan kehittää, tulee myös mitata, ja tässä Shopify on erilaisten kauppa-alustojen vertailussa ollut perinteisesti vahvoilla. Asiakkaiden segmentointi ostokäyttäytymisen perusteella, palautusten määrän tai ostoimpuliisivuuden mukaan on monelle verkkokauppiaalle jo arkipäivää. 

Dataa ostopäätöksien vastuullisuudesta voidaan myös pelillistää jakamalle se avoimesti asiakkaalle itselleen. Vastuullisuuden ollessa niin iso ja vaikea teema, ostamisen äärellä olevat kuluttajat tarvitsevat välitöntä ja läpinäkyvää palautetta. Vastuullisen verkkokaupankäynnin kehittämisen ydin on kuluttajakäyttäytymisen ymmärtäminen, mutta myös tietoinen muuttaminen.

Hintaharha estävänä tekijänä

Pelikenttä on kuitenkin vaikeutunut: vallalla on kaksi globaalia trendiä, joista ensimmäisessä ostovoima liikkuu alennuksien perässä, ja toisessa yhä useampi tiedostava kuluttaja on alkanut aktiivisesti pohtia omaa ostokäyttäytymistään, suosia vastuullisempia vaihtoehtoja ja käytettyjen tuotteiden ostamista. 

Woolman Oy:n teettämässä tutkimuksessa tutkittiin Z-sukupolven ympäristöystävällisen käyttäytymisen esteitä ja ajureita verkkokaupassa. Tuloksena kuluttaja valitsee usein halvemman tuotteen oston äärellä, ja tutkimuksen mukaan valintatilanteeseen vaikuttaa juurikin kuluttajan oma tietotaito ja ns. hinta-asetus minkä kanssa kuluttajat saapuvat ostosten äärelle.

Verkosta ostetaan edelleen ensisijaisesti fyysisiä tuotteita, mutta nyt kuluttajat odottavat brändeiltä erilaisia elinkaaripalveluita tai hybriditarjontaa.

Ehkä juuri näistä syistä palveluiden verkkokaupan on ennustettu kasvavan vuonna 2024. Verkosta ostetaan edelleen ensisijaisesti fyysisiä tuotteita, mutta nyt kuluttajat odottavat brändeiltä erilaisia elinkaaripalveluita tai hybriditarjontaa. Toki EU:n kiertotalouspaketit tuovat näihin myös sääntelyn valossa vauhtia. 

Tuotteille on tultava takuuvaateet, korjaus- ja huoltoedellytykset sekä valmistajille vastuu tuotteiden hävittämisestä. Tämä sekä haastaa, että tarjoaa myös mahdollisuuksia koko verkkokaupan toimialalle ja uusille liiketoimille. Yhä useampi brändi myykin monikanavaisessa kaupassa uusia ja kunnostettuja tuotteita rinta rinnan vastaten samalla molempiin kysynnän trendeihin.

Enemmän odotuksia, enemmän tekemistä

Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut viimeisen vuoden aikana, joten on ennustettava muutoksen jatkuvan myös ensi vuonna. Brändeiltä edellytetään yhä enemmän, kuluttajat ovat tiedostavampia ja vaativampia kuin koskaan aiemmin. Dialogia ja avoimuutta brändin ja asiakkaan suhteessa arvostetaan, mutta tämä vaatii huomattavaa resursointia ja strategista suunnittelua. Kuluttajien tunnekokemuksiin ja tarpeisiin on pysyttävä vastaamaan niin viestinnällä kuin erilaisilla, uusilla toiminnallisuuksillakin.

Mikko RekolaMikko Rekola
Chief Evangelist, Woolman – Mikko Rekola, on entinen verkkokauppias, joka on konsultoinut yli 250 erilaista digitaalisen kaupan yhtiötä viimeisen kuuden vuoden aikana

Tutkimus: Sanoista teoiksi – Z-sukupolven ympäristöystävällisen kuluttamisen ajurit ja esteet verkkokaupassa

 

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

two × 3 =