Sir John Hegarty: Luovuus menestyksen generaattorina

Luovuus

Viime viikolla Tallinnassa pidetyssä Making Sense -seminaarissa puhunut Sir John Hegarty kyseenalaistaa tavan, jolla teemme markkinointia.

Hänen mielestään jokaisen alan tekijän pitäisi kysyä:

”Miksi teemme mainontaa, joka ei kiinnosta ketään? Miksi olemme hylänneet luovuuden ja keskittyneet vain lyhyen ajan tuloksiin?”

Luovuus sanana määrittelee itsensä

Luovuus näkyy kaikessa, mitä teemme. Jo sana itsessään määrittää mitä se on ja vaikuttaa siihen, miten pukeudumme, tunnemme, ajattelemme ja puhumme. Ilman luovuutta emme selviydy yksilöinä, mutta ilman sitä eivät selviydy myöskään yritykset, Hegarty painottaa.

Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa luovuudesta on tullut ainoa tapa selvitä. Puhutaan ”mustista joutsenista”, jotka ovat yllättäviä ja mullistavia tapahtumia kuten talouskriisi, Covid, Ukrainan sota ja Israel-Gaza-kriisi. Nämä vaikuttavat voimakkaasti elämäämme ja näiden yli selviämme vain luovuuden avulla.

Miksi olemme hylänneet luovuuden ja keskittyneet vain lyhyen ajan tuloksiin?

Jokaisesta kriisistä nousee aina uusia menestyjiä, jotka tekevät asioita toisin kuin muut. Hegarty nosti esimerkkinä vuoden 2012, jolloin ikoninen kamerabrändi Kodak meni konkurssiin ja Facebook osti Instagramin. Hegarty varoittaa yrityksiä olemaan toistamatta Kodakin virhettä: yritys menetti asemansa markkinoilla, koska johto ei osannut mukautua muutokseen.

Luovuudella on suora yhteys taloudelliseen menestykseen. McKinseyn tutkimus osoittaa, että yritykset, jotka panostavat luovuuteen, ovat 16 % innovatiivisempia ja saavuttavat 70 % keskimääräistä suuremman tuoton osakkeenomistajilleen. Luovuus ajaa kasvua, ja mitä enemmän yrityksen kehitys on kiinni luovassa prosessissa, sitä menestyneempi se on.

Olemme unohtaneet suostuttelun merkityksen

Hegarty on huolissaan mainonnan nykytilasta. Kun se vielä parikymmentä vuotta sitten oli viihdettä, josta nautittiin, niin tänä päivänä ihmiset tekevät melkein kaikkensa vältelläkseen mainoksia.

Jatkuva tulosten tavoittelu, käytössä olevat valtavat datamärät ja digitalisaatio ovat vieneet mainonnan suuntaan, jossa tunnettuuden lisäämisen ja sitouttamisen sijaan haetaan nopeita tuloksia. Kun luovuus on jäänyt sivurooliin, tuhlaamme aikaa ja energiaa sellaisten mainosten tekemiseen, joita ihmiset eivät halua katsoa.

Kun luovuus on jäänyt sivurooliin, tuhlaamme aikaa ja energiaa sellaisten mainosten tekemiseen, joita ihmiset eivät halua katsoa.

Hegarty kehottaa markkinointia tekeviä toimistoja sekä asiakkaita määrittelemään uudelleen luovuuden – ja tällä kertaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Luovuus on ”vihreä voima”, jolla on valtaa muuttaa maailmaa. Tutkitusti kuluttajat myös odottavat brändien käyttävän tätä voimaa. Teknologioiden, joihin olemme panostaneet, tulee olla vain työkaluja, joita luovuudella ohjataan.

Jokaisen yritysjohtajan olisi hyvä kysyä itseltään haluaako se olla seuraava Kodak vai menestystarina. Hegarty muistuttaa vielä lopuksi, että luovuus on ainoa keino selvitä muuttuvassa maailmassa.

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen − seven =