Harhaanjohtavasta markkinoinnista ensimmäinen seuraamusmaksu

Markkinaoikeus on määrännyt Maskun Kalustetalon maksamaan 300 000 euron seuraamusmaksun harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista.

Kuluttaja-asiamies vaati suurempaa, miljoonan euron seuraamusmaksua. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuluttaja-asiamies haki yritykselle seuraamusmaksua.

Kuluttaja-asiamiehen seuraamusmaksuvaatimus perustui kuluttaja-asiamiehen selvitykseen, jonka perusteella Masku ilmoitti alehintojen perustuvan sellaisiin hintoihin, joita yritys ei todellisuudessa perinyt. Sohvia myytiin huomattavasti useammin alennettuun kuin normaaliin hintaan, mikä antoi hintatasosta ja edullisuudesta harhaanjohtavan kuvan.

Markkinaoikeuden mukaan Maskun markkinointi, jossa alennetun hinnan käyttäminen oli kampanjamaisesti toistuvaa ja alennukset määrällisesti huomattavia, on ollut omiaan hämärtämään kuluttajien käsitystä markkinoitujen sohvien hintojen normaalitasosta ja sen myötä alennuksesta koituvasta tosiasiallisesta edusta. Markkinaoikeuden mukaan Maskun on täytynyt ymmärtää ottavansa riskin kuluttajansuojalain rikkomisesta ja sen menettely on ollut vähintäänkin huolimatonta.

Markkinaoikeuden päätös ei ole lainvoimainen. Kuluttaja-asiamies tutustuu tarkemmin päätökseen ja päättää sitten, valittaako päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Alen­nus­myyn­tien sään­nöt tiu­ken­tui­vat vuo­den alus­sa

Harhaanjohtavaan alennusmyyntiin ja aleprosenteilla kikkailuun on puututtu myös tiukentuneella lainsäädännöllä. Vuoden 2023 alusta myyjän on alennetun hinnan yhteydessä ilmoitettava alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. Tavoitteena on, että kuluttaja voi paremmin arvioida yksittäisen alennuksen edullisuutta tai tuotteiden yleistä hintatasoa.

Muutoksella haluttiin vaikuttaa myös siihen, ettei myyjä voi hetkellisesti ja keinotekoisesti korottaa tavaran hintaa, ja tämän jälkeen tarjota tavaraa huomattavalla alennuksella.

Lähde: kkv.fi

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 + 3 =