Direktiivi: varmista saavutettavuus verkkosivuilla ja sovelluksissa

Saavutettavuusdirektiivin tavoite on edistää kaikkien mahdollisuutta toimia täysivertaisesti digitaalisessa yhteiskunnassa sekä parantaa digitaalisten palveluiden laatua.

Saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut ja mobiilisovellukset sekä niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan. Esimerkiksi kuviin merkitään vaihtoehtoiset tekstit ja videot tekstitetään, jotta sisältö ei jää huomiotta niiltä, jotka eivät näe tai kuule kokonaisuutta.

Saavutettavuusvaatimukset velvoittavat mm. julkisen hallinnon organisaatioita sekä osaa järjestöistä ja yrityksistä. Verkkosivustojen pitää olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.9.2020 ja mobiilisovellusten 23.6.2021.

LM Somecon Digital Marketing Specialist Riikka Suominen antaa blogikirjoituksessaan vinkkejä, miten saavutettavuutta parannetaan sisällöntuotannossa. Kysyimme häneltä miten yritysten tulisi reagoida saavutettavuuteen, kun direktiivi koskee pääasiassa julkishallintoa.

”Saavutettavuutta voi verrata esteettömyyteen: eihän mikään yritys halua, että asiakkaan tie esimerkiksi kivijalkakauppaan tyssää siihen, että helppokulkuisuudessa on esteitä? Tätä voi verrata suoraan digitaalisiin palveluihin verkkosivuilla ja erilaisissa sovelluksissa. Digitaalisuus korostuu yhä enemmän yhteiskunnassa, ja siksi jokaisella on oikeus vaatia myös näiltä palveluilta helppokäyttöisyyttä.

Realistina uskon, että saavutettavuus parantuu yritysten verkkosivuilla ja somessa pikkuhiljaa. Tämä on toisaalta täydellinen paikka erottua joukosta ja palvella omaa asiakaskuntaa yhä paremmin, vaikkei julkisella puolella toimisikaan. Positiivista, vastuullista brändikuvaa pystyy rakentamaan myös tästä näkökulmasta”, Riikka Suominen toteaa.

Saavutettavuusvaatimusten neuvonnasta ja valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Lisätietoja ja esimerkkejä: saavutettavuusvaatimukset.fi.

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + eleven =