Elkan arkistoon on talletettu Suomen merkittävimpien yritysten historia

Elka on kansainvälisessäkin mittakaavassa harvinainen yrityshistorian tutkimusarkisto.

Elkasta löytyy useimpien Suomen merkittävimpien yritysten historia. Muun muassa Sinebrychoffin, Hackmannin, Koneen ja Nokian sekä jo toimintansa lopettaneiden G.A. Serlachius Oy:n ja Tampellan aineistot löytyvät Elkasta.

Elkassa on mahdollista tutkia taloushistoriaa keskitetysti, mikä mahdollistaa muun muassa samojen eri toimialojen arkistojen vertailun.

– Isommissa maissa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joudutaan käyttämään yrityshistorian tutkimuksessa usein toisen käden lähteitä, kertoo arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho.

Esimerkiksi 1990-luvulla lakkautetun Porin Oluttehtaan aineisto on merkittävä tietolähde. Paikkakunnalle oli iso surun paikka, kun tehdas loppui, sanoo tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Olli Alm.

Yritysten historiallisten dokumenttien ohella Elka on aarreaitta myös sukututkijoille.  Sukututkijat voivat löytää yritysten papereista kuvamateriaalia ja monia kiinnostavia tarinoita edesmenneen sukulaisen työ- ja elämänhistoriasta.

Elkassa siirtymä paperimaailmasta digitaaliseen maailmaan on vasta käynnissä. 40 vuotta Mikkelissä toiminut tutkimusarkisto keskittyy nyt digitaaliseen arkistointiin.

Lue koko tiedote

Kuvassa Porin Oluttehtaan mainos

 

– Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto Elka aloitti toimintansa Mikkelissä vuonna 1981. Laitos täyttää toukokuussa 40 vuotta.

– Elka on maamme ainoa yritysten ja elinkeinoelämän asiakirjallisen historian säilyttämiseen erikoistunut laitos. Toiminnan tarkoituksena on turvata suomalaisen elinkeinoelämän historiatiedon ja -perinteen säilyminen.

– Elka kerää, käsittelee ja asettaa käyttöön yritysten, yksityisten henkilöiden, liittojen ja yhdistysten toiminnassa syntynyttä asiakirja-aineistoa, joka sisältää myös piirustukset, kartat, valokuvat sekä erilaiset ääni- ja kuvatallenteet.

– Elkan yhteydessä toimii myös suomalaisen muotoilun ja suunnittelun erikoisarkisto Designarkisto, joka säilöö myös esineitä.

– Lisätietoja antaa arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho, 044 321 3421, jarmo.luoma-aho@elka.fi

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 − two =