Somemarkkinointi 2020: TikTok ja Instagram Reels

Moni markkinoija tuntee jo hyvin muun muassa Facebookin, Instagramin ja LinkedInin mahdollisuudet ja mainostaa näissä kanavissa ahkerasti. Mutta mitä tuoreemmat sosiaalisen median alustat voivat tarjota markkinoijalle?

Millaisia markkinoinnin työvälineitä löytyy TikTokista, Jodelista, Snapchatista tai Instagram Reelsistä?

Tulos Helsingin Head of Social Media Kaisa Aarnio kertoo, kuinka Suomessa näitä somealustoja voi ja kannattaa käyttää markkinointiin. Koska verrattain harva mainostaja on Suomessa herännyt näiden markkinointikanavien käyttöön, voi niillä saavuttaa tuntuvaa kilpailuetua.

Tässä artikkelin ensimmäisessä osassa tarkasteltavana ovat TikTok ja Instagram Reels.

Hittisovellus TikTok

TikTokilla on maine kanavana, jossa sisältö koostuu lähinnä nuorten tanssivideoista. Vaikka TikTokin käyttäjäkunta on nuorehkoa ja tanssivideot ovat suosittua sisältöä, on se paljon mainettaan monipuolisempi kanava. TikTok ei ole vain nuorten alusta, ja erityisesti TikTokin orgaanisilla sisällöillä on mahdollista saada kiinni aikuisikään ehtineitä käyttäjiä.

TikTok sopii brändeille, joista on mahdollista tehdä
visuaalisesti sähäkkää materiaalia.

TikTok on otollinen markkinointialusta erityisesti kuluttajabrändeille, jotka myyvät aineellisia, konkreettisia tuotteita. Esimerkiksi verkkokauppojen kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla TikTok-markkinointia. Kanava sopii kuitenkin myös aineettomia tuotteita tai palveluita myyville yrityksille, kuten kiinteistönvälitysalalle tai ravintoloille. Tärkeintä on, että brändistä on olemassa tai mahdollista tehdä visuaalisesti sähäkkää materiaalia.

Kanava ei kuitenkaan ole pelkkä värikkäiden brändien leikkinurkka, vaan myös asiapitoisen linjan valinneet brändit voivat hyödyntää TikTokia esimerkiksi asiantuntijamielikuvan luomiseen. Maailmalla onkin nähty esimerkiksi lääkäreitä, jotka ovat brändänneet itseään TikTokissa hyvin tuloksin.

Minkä tahansa alan asiantuntija voi tuottaa TikTokiin omaan ammattitaitoonsa liittyviä, asiapitoisia videoita, esimerkiksi tutoriaaleja. Tässä suhteessa TikTok muistuttaa läheisesti YouTubea, ja onpa TikTokia luonnehdittukin ”2020-luvun YouTubeksi.” Toisin kuin YouTubessa, TikTokissa käyttäjän ei tarvitse kuluttaa aikaa videoiden etsimiseen, vaan algoritmi hoitaa asian hänen puolestaan. TikTokissa ilmaisumuoto on huomattavasti YouTubea tiiviimpi: videossa ei saa olla yhtäkään turhaa tai tylsää sekuntia.

Mainosmahdollisuudet kanavassa kehittyvät kovaa vauhtia, ja tällä hetkellä mainontaa on mahdollista tehdä myös Suomessa. Varsinainen mainostyökalu on betassa vasta Yhdysvalloissa sekä osittain Iso-Britanniassa, mutta se mitä todennäköisemmin aukeaa pian myös muihin maihin. Suomeen mainontaa voidaan tehdä suoraostoina ja mainoskampanjoita ajetaan 24 tunnin pyrähdyksinä.

TikTok-mainonnan kohdennusmahdollisuudet ovat Suomessa toistaiseksi melko vaatimattomat, eikä maakohtaista kohdennusta tarkempia rajauksia pysty tekemään. Kohdennus kannattaakin tehdä sisällöllä – toisin sanoen tee sellaista sisältöä, josta tavoittelemasi kohderyhmä ei voi olla kiinnostumatta. Mainostila ostetaan näyttöjen perusteella, eikä esimerkiksi konversioperusteinen kampanjointi ole Suomessa vielä mahdollista. Mainonta kannattaakin suunnitella ensisijaisesti brändiä rakentavaksi, ei konvertoivaksi.

Tärkeintä TikTok-sisällöissä on intensiivisyys ja tehokkuus.
Sisällössä ei saa olla yhtäkään tylsää sekuntia. 

Halusit tehdä orgaanista sisältöä tai mainontaa, TikTokissa sisältö on kaikki kaikessa. Kikkailemalla kohdennuksilla tai hintatarjouksilla et saavuta TikTokissa tuloksia, eivätkä esimerkiksi geneeriset mainosspotit yleensä toimi TikTokissa hyvin. Juuri TikTokia varten suunniteltu sisältö, jossa kanavan erityispiirteet on otettu huomioon, on avain tuloksiin. Ennen TikTokiin suuntaamista brändin kannattaakin pohtia, onko parasta lähteä tuottamaan itse sisältöä vai tehdä yhteistyötä vaikuttajien kanssa. Lähes poikkeuksetta vaikuttajan luoma TikTok-sisältö on uskottavampaa kuin brändin tuottama ja julkaisema sisältö, ja siksi se yleensä toimiikin parhaiten myös mainonnan puolella.

Tärkeintä TikTok-sisällöissä on intensiivisyys ja tehokkuus. Sisällössä ei saa olla yhtäkään tylsää sekuntia. Videossa täytyy tapahtua koko ajan, ja niissä kannattaa käyttää voimakkaita värejä, siirtymiä, tekstejä, emojeja, efektejä ja muita editointeja. Videot on syytä pitää lyhyinä ja tiiviinä, eikä alustalle ole edes mahdollista ladata yli 60 sekuntia kestävää videota.

Instagramin vastaus TikTokille – Instagram Reels

Instagram Reels on Instagramin omistavan Facebookin vastaliike TikTokin kasvavaan suosioon. Käytännössä kyse on ”TikTokista Instagramin sisällä”: Instagramin explore-sivulle nousevassa Reelsissä on kaikki samat ominaisuudet kuin TikTokissa. Kuulostaako tutulta? Instagram teki saman tempun muutama vuosi sitten Snapchatille, kun tarinatoiminnallisuus kopioitiin kanavasta Instagramiin lähes sellaisenaan.

Nyt, kun TikTokin tulevaisuus Yhdysvalloissa on taattu,
on Instagram Reelsin tulevaisuus epävarmempi.

Loppukesästä esiin noussut kysymys siitä, voidaanko TikTok kieltää Yhdysvalloissa, on Instagram Reelsin yleistymisen kannalta merkittävä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että palvelu saa jatkaa, sillä Oraclen syyskuussa tekemä ostotarjous meni läpi, joka tarkoittaa Reelsin osalta sitä, että sen tulevaisuus on epävarmempi. Jos TikTok todella olisi kielletty Yhdysvalloissa, olisi Reelsin suosio kasvanut räjähdysmäisesti.

Markkinoijalle Instagram Reelsin kokeilu on matalan kynnyksen takana: testaaminen ei vaadi uuden kanavan haltuunottoa, vaan onnistuu vanhalla tutulla Instagram-tilillä. Reelsien välissä ei vielä tule mainoksia, joten markkinointi Reelsissä on tällä hetkellä mahdollista vain orgaanisilla sisällöillä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että Reelsistä tulee pian yksi Facebookin monista mainossijoitteluista. Ja mikäli näin käy, yritykset tuskin innostuvat laajassa mittakaavassa tuottamaan Reelsiin sisältöä orgaanisesti – pikemminkin kulma tulee luultavasti olemaan mainonnallinen.

Jos Reelsiä tahtoo päästä heti kokeilemaan markkinointikanavana, esimerkiksi orgaanisten sisältöjen tekeminen TikTok-tyylillä voisi olla sopiva aloitus. On mahdollista, että Reelsillä edessä on samantyyppinen kehityskulku kuin Instagramin tarinaominaisuudella. Kun Snapchatista kopioitu tarinaominaisuus julkaistiin Instagramissa, Snapchatiä jäi käyttämään aktiivisesti sen nuorin käyttäjäkunta eli parikymppiset ja sitä nuoremmat. Sitä vanhemmat käyttäjät taas ottivat Instagramin tarinatoiminnallisuuden omakseen.

Instagram Reelsin lisäksi YouTube on aloittamassa kokeilut omasta TikTokin kaltaisesta ominaisuudesta, joka on saanut nimeksensä Shorts.

Artikkelin pian julkaistava toinen osa käsittelee Jodelia ja Snapchatia. Koko artikkeli on julkaistu syyskuun MRKTNG-lehdessä.

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × three =