Väärin ymmärretty #metoo haluaa näkyä markkinoinnissa eri kulmalla

metoo-liikkeen syntytarina

Cannes Lions 2022

Jos ajattelet, että #metoo tarkoittaa naisia ja tyttöjä ahdistelevien miesten naulaamista seinälle, olet ymmärtänyt ilmiön väärin.

Ainakin näin sanoo Tarana Burke, nainen #metoo-liikkeen takana. Burke tähdentää, ettei kyse ole pelkästään naisten ja tyttöjen kokemasta seksuaalisesta väkivallasta, vaan se koskee aivan kaikkia uhreja.

Ilmiöistä puhuttaessa nostetaan esille myös niiden varjopuolet. #Metoo on saanut runsaasti arvostelua siitä, että se on miehiin kohdistuvaa ajojahtia.

Liikkeen kehittänyt Tarana Burke kertoo, että moni asia on #metoossa ymmärretty väärin. Hän oikoi Cannes Lionsissa liikkeeseen kohdistuneita väärinymmärryksiä.

Jotta uhri ei jäisi uhriksi

Ilmiön tehtävä on ollut muuttaa sitä, millä tavalla yhteiskunnassa seksuaalisesta väkivallasta puhutaan ja miten se nähdään.

Kyse ei suinkaan ole siitä, että kaikki väärin toimineet ihmiset saataisiin vastuuseen. Sellainenhan olisi myös mahdotonta. Burkea harmittaa, että keskustelu on jäänyt pyörimään pelkästään sen ympärille, mitä pahaa kukakin on tehnyt, kenelle ja missä.

Sen sijaan tärkeimmästä eli siitä, miten uhrit ovat selvinneet, siitä ei puhuta lainkaan.

”Ihmisten olisi tärkeää kuulla tarinoita siitä, millä tavalla seksuaalisen väkivallan kohdannut on päässyt häpeän tunteen ja itsesyytösten yli. Mitä on tapahtunut, jotta hän on pystynyt puhumaan ja käsittelemään asiaa niin, ettei enää lopulta jää uhriksi”, Burke avaa.

Vuosisatoja ja jopa vuosituhansia jatkunut kulttuuri oli häpeän ja vaikenemisen kulttuuri, jonka taakan joutui useimmiten kantamaan uhri yksin.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden olisi ensi arvoisen tärkeää pystyä puhumaan tapahtuneesta myös viranomaisille, kuten poliisille ja sosiaalityöntekijöille. Se edellyttää myös sitä, että yhteiskunta on valmis ottamaan asian rakentavasti vastaan.

Mitä viidessä vuodessa on tapahtunut?

Vain viisi vuotta sitten, ennen kuin #metoo levisi ilmiönä räjähdysmäisesti, maailma oli erilainen paikka.

Seksuaalisesta väkivallasta ei keskusteltu kansallisella eikä varsinkaan kansainvälisellä tasolla. Vuosisatoja ja jopa vuosituhansia jatkunut kulttuuri oli häpeän ja vaikenemisen kulttuuri, jonka taakan joutui useimmiten kantamaan uhri yksin.

Tätä ilmiön arvostelijat eivät ole ymmärtäneet. Minkä vuoksi uhrit eivät ole avanneet suuta asiasta aikaisemmin? Vastaus on, ettei asenneilmapiiri sitä edes oikein mahdollistanut.

”#Metoo muutti sen, miten ihmiset näkevät seksuaalisen väkivallan. Ilmiö on maailmanlaajuisesti muuttanut sen, miten asiasta puhutaan ja miten sen suhteen toimitaan”, Tarana Burke sanoo.

Hän nostaa esille 84-vuotiaan naisen, joka pystyi ensi kertaa elämässään vasta #metoon myötä kertomaan neljävuotiaana kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta. Kaikki aikaisemmat vuodet hän oli asiasta vaiennut.

”Me teimme muutoksen mahdolliseksi”, Burke sanoo.

Meidän pitää puhua tästä edelleen

 #Metoo on näkynyt suurelle yleisölle vain viisi vuotta, mutta todellisuudessa se on saanut alkunsa jo 2000-luvun alussa. Tarana Burke on tehnyt elämäntyönsä aiheen parissa ja kirjoittanut myös kirjan, jossa ilmiön takana vaikuttavaa filosofiaa avataan syvällisemmin. Hän viittaa kirjaansa myös väärinymmärrysten oikomisessa.

Tarana Burken kirja
Tarana Burken kirja Unbound kertoo #metoo-liikkeen syntytarinan.

Maailma ei ole vielä valmis ja siksi Burke kutsuu markkinoijia edelleen edistämään hyvää ilmiön kautta.

”Tällä hetkellä uhreille on tärkeää kuulla, millä tavalla muut saman kohteeksi joutuneet selviytyneet. Mitä he ovat tehneet ja miten käsitelleet asiaa, jotta he eivät ole jääneet uhreiksi.”

Hän muistuttaa, ettei seksuaalinen väkivalta kohdistu pelkästään tyttöihin ja naisiin. Sitä kohtaavat kaikenlaiset ihmiset, myös miehet ja pojat.

Teksti: Paula Harmaala

 

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three + 15 =