Vaikuttajamarkkinointi: pelkkää mediatilaa vai jotain ihan muuta?

“Kun vaikuttajamarkkinoinnin mitattavuus on vihdoin alkanut osoittaa tuloksia, olisiko aika ottaa sen koko potentiaali käyttöön?”, haastaa Marketing Finlandin vaikuttajamarkkinoinnin työryhmä.

“Mummobrändi” uudistui ­­– Nanso löysi nuoret vaikuttajamarkkinoinnilla ja nousi kanveesista jaloilleen, kirjoitti Kauppalehti viime vuoden alussa. Samaa viestiä S-ryhmä on kertonut Antti Tapani -vaatemallistonsa suosiosta: markkinoinnissa on luotettu vaikuttajiin.

Elintarvikepuolella vaikuttajat ja heidän seuraajansa on otettu mukaan myös tuotekehitykseen ja uutuustuotteiden lanseeraukseen. Neste puolestaan on tehnyt vahvaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä vastuullisuusviestinnässään mm. koripalloilija Lauri Markkasen kanssa.

Suunnitelmallinen somenäkyvyys on myös sponsorointisopimuksissa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Vaikuttajayhteistyö tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa laajaa tunnettuutta ja aitoa kauppaa myös pienemmällä budjetilla pienillekin yrityksille. Chia Food Companyn toimitusjohtaja Salla Lundelin tietää, miten uutuustuotteet tuodaan kuluttajien tietoisuuteen vaikuttajamarkkinointia hyödyntäen:

– Lanseerasimme vuosi sitten Suomen ensimmäisen chia-vanukkaan ChiaBuddyn vaikuttajamarkkinoinnin ja sosiaalisen median avulla.

Uutisia lukiessaan markkinoijat joutuvat väistämättä miettimään, onko brändeillä enää varaa sivuuttaa vaikuttajayhteistyötä liiketoimintastrategiassaan?

Aitoa vaikutusta liiketoimintaan

Ei ole ihme, että yhä useampi mainostoimisto vahvistaa in-house-osaamistaan vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijoilla. Myös asiakkaat haluavat, että heillä on omaa osaamista alasta. Ja hyvä niin, sillä vain toimistojen, asiakkaiden ja vaikuttajien yhteistyöllä ja ymmärryksellä saadaan aikaan aitoja tuloksia.

Kun yritykset, joille vaikuttajamarkkinointi sopii, tekevät sitä strategisesti, myös tulokset puhuvat puolestaan. Silloin tulee mietittyä, mikä on vaikuttajamarkkinoinnin rooli koko yrityksen markkinointistrategiassa ja miten se tukee yrityksen liiketoimintaa.
Kun vaikuttajamarkkinointia ei nähdä irrallisena palikkana, vaan osana markkinoinnin ja myynnin kokonaisuutta, syntyy tuloksia ja ilmiöitä, joilla on aitoa vaikutusta. Harvoin irrallisilla kampanjalähdöillä saadaan aikaan pitkäkestoisia tuloksia.

Vaikuttajamarkkinointi on kumppanuus ihmisen kanssa

Viimeistään nyt, kun kaikki puhuvat vaikuttajamarkkinoinnista, perustekemisen aika on ohi. Vaatii luovuutta ja rohkeutta markkinoijalta kokeilla uusia asioita erottuakseen massasta.

Yritysten on myös tehtävä entistä enemmän töitä tunnistaakseen ja hurmatakseen juuri ne vaikuttajat, joiden kanssa yhteistyö on luontevaa, arvopohjaista ja tuloksellista. Onnistuessaan vaikuttajayhteistyötä tehdään yrityksen tavoitteilla, vaikuttajan ehdoilla ja yleisölle lisäarvoa tuottaen.

Vaikuttajamarkkinoinnissa kyse ei ole siitä, että vaikuttaja olisi vain mediatilaa, vaan kyseessä on kumppanuus, jossa valinta yhteistyöstä tehdään kaksisuuntaisesti.

Keskitytään tuloksiin

Kymmenisen vuotta sitten vaikuttajamarkkinointi oli vielä lasten kengissä ja peittoa ostettiin ilman selkeitä tavoitteita tai mittareita. Tänä päivänä se, kuinka monta seuraajaa vaikuttajalla on, ei ole tärkeintä.

Tärkeää on, onnistuuko valitsemaan omalle yritykselleen sopivat vaikuttajat ja mitä vaikuttajien kanssa tehdään. Minkälaiset tavoitteet yhteistyölle asetetaan ja miten tuloksia mitataan? Vaikuttajamarkkinointia ei enää suunnitella mutulla tai seuraajamääriä tarkastelemalla, vaan suunnitteluun tarvitaan kokemusta, teknologiaa ja asiantuntijoita.

Mediatila-ajattelun aika on ohi, kun brändi kaipaa tekemisilleen myös tuloksia.

Ensi vuotta suunnitellessanne miettikää, onko teillä varaa olla kutsumatta vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijoita suunnittelupöytään.

Teksti: Vaikuttajamarkkinoinnin työryhmä
Kuva: Chia Food Company


Tutkittua

·       Vaikuttajamarkkinoinnin määrä Suomessa 27,9 M €
·       58 % mainostajista Suomessa käyttää vaikuttajamarkkinointia
·       53 % mainostajista tekee myyntiä vaikuttajien kautta

Lähteet:
Vaikuttajamarkkinoinnin määrä Suomessa 2020: IAB Finland ja Kantar
Vaikuttajamarkkinoinnin pulssikysely 2021 mainostajille: Marketing Finland, MARK, IAB ja PING Helsinki
Vaikuttavuustutkimus 2021: Troot ja Digitalist
Somevaikuttajien yhteiskunnallinen vaikuttavuus 2021: PING Helsinki ja Helsingin yliopisto

Vaikuttajamarkkinoinnin työryhmä

Inna-Pirjetta Lahti, PING Helsinki Oy
Hanna Vartiainen, Indieplace Oy
Max Kolu, Hypement Oy
Risto Oksanen, Sponsorointi & Tapahtumat ry
Jessica Rantala, Content Corner Oy
Laura Sandström, Sponsorointi & Tapahtumat ry
Ulla Vartiainen, Asennemedia Oy
Anne Häkkinen, Indieplace Oy

Marketing Finlandin Vaikuttajamarkkinoinnin työryhmän tavoitteina on vaikuttaa alaan positiivisesti kehittämällä vaikuttajamarkkinoinnin yhteisiä toimintamalleja, luoda paikka säännölliselle ja monipuoliselle keskustelulle, edistää suomalaisten vaikuttajayhteisöjen kansainvälistymistä sekä kehittää ryhmän jäsenten osaamista ja uusien asioiden jalkauttamista vaikuttajille, toimistoille sekä mainostajille.

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

One thought on “Vaikuttajamarkkinointi: pelkkää mediatilaa vai jotain ihan muuta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 + six =