Ympäristöväitteitä koskevasta tekstistä sopu EU:ssa

ympäristöväittämät

EU:n lainsäätäjät torjuvat viherpesua: ”Ei enää hiilineutraaleja banaaneja.”

Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioiden neuvottelijat pääsivät sopimukseen tekstistä viherpesun torjumiseksi EU:n kuluttajansuojalainsäädännössä. Neuvottelijat sopivat muun muassa, että tuotekohtaisiin kompensointeihin perustuvat ympäristöväitteet kielletään.

Monet muut sovitut kohdat ovat linjassa alkuperäisen ehdotuksen kanssa, mukaan lukien yleisten ympäristöväitteiden kieltäminen, ellei tuotteelle ole myönnetty EU-ympäristömerkkiä, kansallista julkista vastinetta tai relevantteja EU-oikeudellisia standardeja. Myös brändin omistamat merkit kielletään. Yksityismerkkien on perustuttava kaikille avoimiin sertifiointijärjestelmiin ja oltava itsenäisesti valvottuja.

Yritysviestinnässä ympäristöväitteet on liitettävä aikarajoitettuihin sitoumuksiin ja ne on säännöllisesti arvioitava kolmannen osapuolen toimesta, ja niiden toteutussuunnitelman on oltava julkisesti saatavilla.

EU:n lainsäätäjien odotetaan virallisesti hyväksyvän nyt viimeistellyn tekstin tulevien kuukausien aikana, minkä jälkeen jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa sisällyttää säännöt kansalliseen lainsäädäntöönsä.

EU:ssa keskustellaan parhaillaan myös laista, joka luo ennakkohyväksyntäjärjestelmän ympäristöväitteiden ja -merkkien osalta. Esitystä siitä ei odoteta saatavan päätökseen ennen Euroopan parlamentin vaaleja kesäkuussa 2024.

Lähde: WFA

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × five =