Johtajuus ja HR ovat avainroolissa luovan työympäristön kehittämisessä

etätyö

Lähi- ja etätyön yhdistävästä hybridityöstä on tullut arkea monissa organisaatioissa koronapandemian jälkeen. Muuttunut tapa työskennellä patistaa organisaatiot miettimään uusiksi työn tekemisen malleja.

Esihenkilöt ja HR ovat ratkaisevassa asemassa luovan työympäristön pelisääntöjä kehitettäessä.

OI Global Partnersin tutkimusraportti 2020 The Future of Work is Now kartoitti 585 organisaation kokemuksia 16 eri maassa koronapandemian vaikutuksista työn tekemisen käytäntöihin ja selvitti, millaisia kyvykkyyksiä organisaatiot arvioivat jatkossa erityisesti tarvitsevan menestyäkseen omassa liiketoiminnassaan sekä millaisiin haasteisiin yritysten on syytä varautua tulevaisuudessa.

Luovuus on yksi nousevista kyvykkyyksistä, joita organisaatioissa arvostetaan. Kyvykkyyksien kärjessä ovat ketterä johtaminen, muutoskykyisyys ja yhteistyökyky.

Koronapandemia merkitsi useimmille yrityksille väistämätöntä ja pakotettua digiloikkaa, sillä useiden organisaatioiden oli siirryttävä lähityöstä lähes sataprosenttiseen etätyöhön, mikä oli ennen koronapandemiaa kuitenkin ollut monissa työyhteisöissä vain toissijainen tapa työskennellä.

Etätyöhön siirtyminen vaihteli organisaatioissa voimakkaasti, sillä jo teknologisissa valmiuksissa on suuria eroja. On myös toimialoja, joilla etätyö ei ylipäätään ole mahdollista työn vaatiman läsnäolon vuoksi.

Tuottavuus koheni, yhteistyö kärsi

Useimmissa asiantuntijaorganisaatioissa siirtyminen etätyöhön tarkoitti kuitenkin työn tuottavuuden kohenemista. Jopa 43 prosenttia kyselyyn osallistuneista organisaatioista koki, että työn tuottavuus parani, kun asiantuntijat pääsivät keskittymään paremmin omaan osaamiseensa etätyössä, ja työn aikatauluttaminen oli itsenäisempää ja joustavampaa. Myös vähentyneistä työmatkoista säästynyt aika toi lisää joustoa oman työn ja arjen pyörittämiseen.

Sen sijaan koronapandemian vaikutus yhteistyöhön eri työyhteisöissä oli huomattavan negatiivinen. Pohjoismaisista organisaatioista jopa puolet arvioi, että etätyön lisääntyminen heikensi yhteistyötä. Työntekijät kokivat jäävänsä työnsä kanssa yksin, kun epäviralliset kohtaamiset jäivät pois ja vuorovaikutus tapahtui pelkästään Teams-palaverien tai muiden videoneuvottelujen välityksellä.

Johtajat ja HR avainasemassa

— Nyt kun uusi normaali tarkoittaa sekä lähi- että etätyön yhdistävää tapaa toimia, on sekä esihenkilöillä että HR:llä tärkeä rooli lähteä kehittämään sellaista yhteistyön kulttuuria, jossa ihmiset kokevat merkityksellisyyttä työssään, haluavat sitoutua työyhteisöönsä ja kokevat onnistumisen hetkiä työssään, sanoo Senior Consultant Annele Bergman Pro-Source Oy:sta.

Pro-Source Oy on 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä konsulttiyhtiö, joka on keskittynyt johdon ja asiantuntijoiden suorahakuihin, urapalveluihin sekä Business Coachingiin. Se toimii Marketing Finlandin jäsenyritysten kumppanina kaikissa rekrytointiin liittyvissä haasteissa.

Luova työympäristö perustuu keskinäiseen luottamukseen.

Pro-Sourcen johdon, esimiestason ja asiantuntijatehtävien suorahakukonsulttina toimiva Senior Partner Lauri Sipilä korostaa, että etätyö on tullut keskeiseksi osaksi työyhteisöjen arkea ja myös johtajien ja esihenkilöiden on osattava mukauttaa oma roolinsa uuteen tapaan toimia ja uudistaa johtamisensa periaatteita.

— Luova työympäristö perustuu keskinäiseen luottamukseen. Luova johtaja ja esihenkilö osaa ja uskaltaa antaa päätösvaltaa työntekijälle, joka arvostaa vapautta ja mahdollisuutta toteuttaa tehtävänsä haluamallaan tavalla. Määrääminen on myrkkyä nykyajan työyhteisössä. Luovuuden vastakohtana voisikin pitää mikromanageerausta, Sipilä sanoo.

Määrääminen on myrkkyä luovassa työympäristössä

Koronapandemian hellitettyä ihmiset ovat palanneet takaisin toimistoille, ja eri yhteisöissä mietitään lähi- ja etätyön pelisääntöjä. Sipilän mielestä johdon on kuunneltava herkällä korvalla, mitä työntekijät odottavat ja haluavat työltään.

— Työnantajan yksipuolinen ilmoitus, että työpaikalla pitää olla esimerkiksi kolme työpäivää viikossa, ei ole kovin rakentava lähtökohta yhteisten pelisääntöjen rakentamiselle. Poikkeusaika avasi monien silmät ja korvat huomaamaan, että etätyö on usein tehokkaampi tapa työskennellä. Toisille taas lähityö on yhteistyön kannalta mielekkäämpää. Yhtä oikeaa standardiratkaisua ei ole, vaan asioista pitää keskustella tasapuolisesti, Sipilä sanoo.

Keskeinen kysymys on, miten hybridityön kulttuurissa on mahdollista saada aikaan tunne yhteisöllisyydestä ja vahvistettua yhdessä tekemistä sekä sitoutuneisuutta organisaation tavoitteisiin.

Bergman arvioi, että yritysten HR-osastolla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus näyttää taitonsa organisaationsa henkilöstön kehittämisessä ja sitouttamisessa työhönsä. Hän kuvailee HR:ää yrityksen venttiiliksi, jonka kanssa työntekijällä on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan ja murheitaan kiireisen esihenkilön sijasta.

Annele Bergman
— On nähtävissä esimerkkejä organisaatioista, joissa on tiukasti määritelty etätyön lähtökohdat. Tällaisissa organisaatioissa myös osaajien vaihtuvuus herkästi kumuloituu. Silloin yrityksen kannattaa pureutua lähtöjen todellisiin syihin, Pro-Sourcen Annele Bergman sanoo.

— Kahlitseva yrityskulttuuri tukahduttaa myös työyhteisön luovuuden, halun kyseenalaistaa, uudistaa ja sitoutua.

Etätyö on kilpailutekijä työmarkkinoilla

Etätyöstä tuleekin eittämättä palkan ja muiden työsuhde-etujen kaltainen kilpailuvaltti, jolla organisaatiot voivat vahvistaa omaa työnantajamielikuvaansa ja houkutella työyhteisöönsä uusia tekijöitä. Työntekijät haluavat sitoutua organisaatioihin, jotka inspiroivat, ja joilla on mielekäs tehtävä markkinoilla.

Yrityksen luova tehtävä on kyky luoda uutta toimialallaan, mutta myös uudistaa tapaansa toimia, halua rikkoa vanhoja ja tuttuja ajatusprosesseja sekä rakentaa uutta. Tällainen tehtävä inspiroi uusia osaajia, jotka haluavat olla mukana kehittämässä sekä työnantajansa että itsensä merkitystä, purposea, työelämässä.

Luovuutta ruokkivan työympäristön vahva perusta on tunne turvallisuudesta.

— Luovuuden saa parhaiten kukkimaan organisaatiossa luomalla ihmisille turvallisuuden tunteen, Pro-Sourcen Lauri Sipilä sanoo.

– Kaikkinainen pelko esimerkiksi siitä, että sanoo jotain tyhmää ja tulee nolatuksi, pitää karkottaa. Viikon mokat -esittelyt ovat hyvä esimerkki siitä, millainen avoin ja luova työyhteisö voi olla. Se haluaa myös oppia virheistä eikä tuomitse.

Teksti: Olli Manninen
Kuvat: Pro-Source

Artikkeli on julkaistu myös MRKTNG 3-2022 -näköislehdessä.

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × two =