Blogi | Brändin suojaaminen ei ole kertaluonteinen toimenpide vaan oikeuksien jatkuva valvonta on välttämätöntä

Berggrenin IPR-asiohin erikoistunut juristi Atte Karineva muistuttaa blogikirjoituksessaan, että pelkkä rekisteröinti ei riitä suojaamaan brändiä. Brändin arvo rakentuu myös sen kautta, kuinka järjestelmällisesti oikeuksia valvotaan ja puolustetaan.

Vahvan brändin rakentaminen ei tarkoita pelkästään myynnin ja markkinoinnin kehittämistä. Se on myös pitkäjänteistä työtä sen varmistamiseksi, etteivät muut pääse luvatta hyödyntämään brändityön tuloksia tai heikentämään brändin arvoa.

Tavaramerkki- ja mallioikeusrekisteröinnit tarjoavat suojaa, mutta ne eivät kuitenkaan yksin riitä. Oikeuksien puolustaminen vaatii myös aktiivista valvontaa ja reagointia.

Rekisteröinnit eivät automaattisesti estä loukkauksia

Ilman tavaramerkin haltijan aktiivisia toimia uusien tavaramerkkien ja verkkotunnusten rekisteröinti on usein mahdollista, vaikka markkinoilla olisi jo samankaltainen tai jopa identtinen rekisteröinti.

Rekisteröintiviranomaiset eivät aina tutki tai huomioi aiempia rekisteröintejä. Esimerkiksi EU:n teollisoikeusvirasto (EUIPO) ei viran puolesta hylkää hakemusta, vaikka se olisi identtinen aiemman rekisteröinnin kanssa. Tällöin vastuu puuttumisesta jää tavaramerkin haltijalle.

Väitteen tekeminen vaatii valppautta

Jos uusi tavaramerkkihakemus aiheuttaa sekaannusvaaran aiemman tavaramerkin kanssa, voi merkin haltija tehdä väitteen eli vastustaa hakemusta.

Tämä on kuitenkin mahdollista vain rajatun väiteajan kuluessa hakemuksen julkaisemisesta.

Mitä aikaisemmin tieto hakemuksesta saadaan, sitä paremmat mahdollisuudet on puuttua asiaan ajoissa. Usein on myös helpompaa löytää hakijan kanssa sovinnollinen ratkaisu ennen kuin merkki otetaan käyttöön.

Jos loukkaava merkki on jo ehditty rekisteröidä, voidaan vaatia sen mitätöintiä. Tämä on kuitenkin prosessina raskaampi ja työläämpi kuin puuttuminen jo hakemusvaiheessa.

Tavaramerkkivalvonta tuo näkyviin riskit ajoissa

Jotta aiempien merkkien kanssa samankaltaisiin tavaramerkkihakemuksiin voidaan reagoida ajoissa, voidaan apuna käyttää tavaramerkkivalvontaa. Sen avulla seurataan uusia hakemuksia ja tunnistetaan ne, jotka saattavat loukata aiempia oikeuksia. Valvonta on tärkeä osa tavaramerkkistrategiaa. Ilman sitä riskinä on, että sekaannusvaaran aiheuttavat tavaramerkit jäävät huomaamatta tai tulevat esiin vasta, kun vahinkoa on jo ehtinyt syntyä.

Verkkotunnusten valvonta vaatii ripeyttä

Myös verkkotunnukset voivat muodostaa merkittävän riskin brändille. Tavaramerkin haltijan on lähes mahdotonta itsenäisesti havaita ajoissa, jos joku kolmas osapuoli rekisteröi tavaramerkkiä muistuttavan domain-nimen ja käyttää sitä esimerkiksi huijauksiin tai ohjaamaan liikennettä kilpailijan sivuille. Valitettavan usein loukkaava toiminta ehtii jatkua pitkään ennen kuin asia tulee ilmi.

Kuten tavaramerkkien kohdalla, myös verkkotunnusrekisteröinteihin on helpompi puuttua, jos niistä saadaan tieto varhaisessa vaiheessa. Mitä nopeammin reagoidaan, sitä todennäköisemmin väärinkäyttö saadaan pysäytettyä ennen merkittäviä vahinkoja.

Tyypillisiä verkkotunnuksiin liittyviä väärinkäytöksiä ovat esimerkiksi:

  • tuoteväärennösten myynti
  • tietojen kalastelu (phishing)
  • verkkoliikenteen ohjaaminen kilpailijan sivustolle
  • verkkotunnuksen rekisteröinti yhteistyökumppanin tai jälleenmyyjän nimiin ilman lupaa

Miten verkkotunnusvalvonta toimii?

Verkkotunnusvalvontapalvelu havaitsee ulkopuolisten tekemät aiempien oikeuksien kanssa samankaltaiset rekisteröinnit ja ilmoittaa niistä nopeasti. Tyypillisesti palvelu tuottaa viikoittain raportin uusista rekisteröinneistä, joihin oikeudenhaltijan kannattaa ja on mahdollista puuttua.

Tilanteesta riippuen mahdollisia jatkotoimenpiteitä loukkaavia verkkotunnuksia vastaan ovat esimerkiksi kieltokirje, siirtovaatimus ja verkkotunnusrekisteröinnin riitauttaminen.

Yhteenveto: Oikeuksien aktiivinen valvonta on osa brändiarvon ylläpitoa

Pelkkä rekisteröinti ei riitä suojaamaan brändiä. Brändin arvo rakentuu myös sen kautta, kuinka järjestelmällisesti oikeuksia valvotaan ja puolustetaan. Yrityksen vastuulla on puuttua ajoissa muiden harjoittamaan loukkaavaan toimintaan. Tämä koskee niin tavaramerkkejä kuin verkkotunnuksiakin.

Tavaramerkki- ja verkkotunnusvalvonta ovat keskeisiä työkaluja, jotka mahdollistavat puuttumisen jo varhaisessa vaiheessa. Ne ovat tärkeä osa kokonaisvaltaista tavaramerkkistrategiaa. Valvontapalvelut ovat myös investointi brändityön tulosten suojaamiseksi.

 

Berggrenillä vuodesta 2019 työskennellyt juristi Atte Karineva on EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies. Hänen osaamisalueita ovat tavaramerkit, verkkotunnukset ja mallioikeudet. Hän on erikoistunut myös verkkotunnuskiistoihin ja vaativiin patenttiriitoihin. 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

one × 5 =