Facebookin omistamien alustojen hiljeneminen oli tärkeä muistutus mainostajille

Facebook sekä somejätin omistamat Instagram, WhatsApp, Messenger ja Oculus VR olivat maanantai iltana Suomen aikaa alhaalla tunteja.

Ironista on, että katkos alkoi samaan aikaan kun Facebookin turvallisuudesta vastaava Antigone Davis oli CNBC-kanavalla puolustamassa yritystä ns. whistleblower’s syytöksessä.

Ongelma oli globaali ja Facebook vakuutti tekevänsä kaikkensa ongelman selvittämiseksi. Se ei kuitenkaan tuonut lohtua niille yrityksille, joiden tilit ja pahimmassa tapauksessa ainoat asiakaskanavat olivat useita tunteja poissa käytöstä. Facebook sekä Instagram tarjoavat yrityksille päivitysten lisäksi mahdollisuuden myydä myös tuotteita kanavissaan, joten ne ovat yhä useammalle yritykselle myös tärkeitä myyntikanavia.

Tapaus osoitti somejättien haavoittuvaisuuden ja oli muistutus yrityksille siitä, miksi näkyvyyttä ei kannata keskittää vain yhden alustatoimijan varaan. Keskittämiseen liittyvään riskiin ovat jo isoimmat mainostajat heränneet, mutta edelleen on niitä, jotka eivät ole pitäneet somealustojen kaatumista edes mahdollisena, kertoo Marketing Finlandin toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki. Hän muistuttaa, että keskittämiseen liittyy muitakin riskejä.

”Kuukausittain tietoomme tulee tapauksia, joissa yritysten mainostilejä tai sosiaalisen median tilejä on jäädytetty ilman syytä, ja avaamiseen saattaa mennä viikkoja, koska päätökset tehdään Suomen rajojen ulkopuolella. Siksi mainostajan kannattaa miettiä sosiaalisen median näkyvyyttään siten, ettei se ole riippuvainen vain yhdestä alustatoimittajasta.”

Marketing Finlandin työryhmissä digitaalisiin kanaviin ja mainontaan liittyviä riskejä on käsitelty ja käsitellään usealta eri kannalta. Muita sosiaalisiin medioihin yhdistettyjä riskejä mainostajille ovat mainoshuijaukset sekä mainosten esittäminen esimerkiksi väkivaltaa, rasismia tai lapsipornoa sisältävän materiaalin yhteydessä.

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

thirteen − 1 =