ICCO: Tekoälyn eettinen käyttö viestinnässä

AI viestinnässä

Viestintäalan kansainvälinen kattojärjestö ICCO on vahvistanut periaatteet tekoälyn eettisestä käytöstä.

Periaatteet julkistettiin 11.10.2023 Varsovassa pidetyssä ICCO Global Summitissa.

ICCO:n eettisen valiokunnan puheenjohtaja, Netprofilen Christina Forsgård kommentoi tekoälyn hyödyntämisen eettisiä periaatteita:

”Tekoälyn kehittyessä ja sen käytön yleistyessä on aivan kriittistä, että luottamus viestinnän ammattilaisiin säilyy. Syväväärennökset ja muut digitaaliset uhat asettavat ennennäkemättömiä haasteita demokratian peruspilareille, mikä korostaa meidän eettistä vastuutamme. Varsovan periaatteet eivät ole pelkästään ohjeita; ne haastavat viestinnän ammattilaiset jatkuvaan oppimiseen ja tekoälyn käytön valppaaseen ja vastuulliseen hyödyntämiseen.”

ICCO:n puheenjohtaja Grzegorz Szczepanski totesi:

”Tekoälyn nopea kehitys viestinnässä tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. ICCO haluaa ottaa aktiivisen roolin varmistaakseen, että viestintäala pysyy ajan tasalla ja ymmärtää tekoälyn syvälliset vaikutukset. Samalla korostetaan eettisten periaatteiden tärkeyttä, jotka ovat ammattimme perusta.”

Varsovan periaatteissa korostetaan:

1. Läpinäkyvyys, avoimuus ja aitous

Generatiivisen tekoälyn käyttö on kerrottava selkeästi, etenkin silloin, kun luodaan todellisuudenkaltaista sisältöä, joka voi vääristää yleisön käsitystä todellisuudesta.

2. Tarkkuus, faktojen tarkistaminen ja disinformaation torjunta

Esitetyt faktat ja niistä johdetut johtopäätökset on varmistettava. Tekoäly ei erota väärää ja oikeaa tietoa, ja sen avulla on mahdollista levittää ja tuottaa disinformaatiota nopeasti.

3. Yksityisyys, tietosuoja ja vastuullinen tiedon jakaminen

Henkilö- ja asiakastietoja tulee käsitellä vastuullisesti ja tietosuojaa noudattaen.

4. Vinoumien havaitseminen, oikaiseminen ja inklusiivisuus

Ennakkoluulojen ja vinoumien havaitsemiseen on kiinnitettävä aktiivisesti huomiota ja korjattava ne.

5. Tekijänoikeudet, tekijänoikeuksien noudattaminen ja medialukutaito

Immateriaalioikeuksia ja tekijänoikeuslakeja on kunnioitettava sekä edistettävä tekoälyllä tuotettujen sisältöjen medialukutaitoa.

6. Ihmisen tekemä valvonta, väliintulo ja yhteistyö

Viestintäammattilaisen tulee valvoa tekoälyn hyödyntämistä työssään sekä kantaa vastuu sen ammatillisesta käytöstä.

7. Kontekstin ymmärrys, sopeuttaminen ja personointi

Viestinnän soveltuvuutta ja kontekstia tulee arvioida suhteessa kohdeyleisöihin ja käytettäviin kanaviin.

8. Vastuullinen automaatio ja tehokkuus

Tehokkuuden ja viestintätyön jalostusarvon nostamisen rinnalla on aktiivisesti arvioitava tekoälyn hyödyntämisen vaikuttavuutta, vastuullisuutta ja eettisyyttä.

9. Jatkuva seuranta, arviointi ja palaute

Nopeasti kehittyvän ja tehokkaasti vaikuttavan tekoälyn hyödyntäminen edellyttää jatkuvaa ammatillista arviointia ja vuoropuhelua eri sidosryhmien välillä.

10. Eettinen ammatillinen kehitys, koulutus ja tekoälyn edistäminen

Viestintäammattilaisten on ymmärrettävä tekoälypohjaisten viestintätyökalujen ja -kanavien hyödyntämisen valtaan kuuluva merkittävä ammatillinen ja inhimillinen vastuu.

Periaatejulistuksen päätössanat:

”Tekoälyn tulee täydentää, ei korvata, viestinnän ammattilaisten asiantuntemusta, arviointikykyä ja luovuutta. Tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti, joten sopeutumiskyky ja valppaus ovat ensiarvoisen tärkeitä.”

ICCO on viestintäalan kansainvälinen kattojärjestö, jonka jäseninä on 40 yhdistystä 82 maasta. Yhteensä nämä edustavat yli kolmeatuhatta viestinnän yritystä.

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

One thought on “ICCO: Tekoälyn eettinen käyttö viestinnässä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen − three =