Mainosvideotuotannon kilpailutuskäytännöt hämmentävät mainostajia

Marketing Finland on saanut kirjeen itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä, jotka ovat osoittaneet huolensa mainoselokuvien ja mainostuotantojen kilpailutuksen läpinäkyvyydestä.

Huoli koskee tapauksia, joissa tuotannon kilpailutuksesta vastaa mainostoimisto, jonka oma tuotantoyhtiö osallistuu myös kilpailutukseen.

Myös mainostajien puolelta on noussut esiin huoli siitä, ettei kilpailutus ole reilu silloin, kun kilpailuttaja ja kilpailuun osallistuja kuuluvat samaan yhtiöön. Yhä useammalla mainostoimistolla on myös oma tuotantoyhtiö, jonka takia kilpailuttaja ja kilpailuun osallistuva saattavat olla samaa yritystä. Mainostajien huolena on, ettei valinta tällöin kohdistu mainostajan kannalta parhaaseen tuotantoyhtiöön. Tilanne nousi esiin jo kolme vuotta sitten Marketing Finlandin (silloinen Mainostajien Liitto) hankintatyöryhmässä. Hankintatyöryhmä teki tällöin ohjeistuksen paremmasta tuotantoyhtiöiden kilpailutustavasta. Koska kyseenalaisia kilpailutustilanteita on edelleen tullut tietoon, hankintatyöryhmä ottaa ohjeistukseen uudelleen tarkasteluunsa sekä on pyytänyt kokouksiinsa alan eri toimijoita kertomaan oman näkökulmansa.

 

Alla on Marketing Finlandin saama itsenäisten tuotantoyhtiöiden kirje:

Arvoisa yhteistyökumppani,

Mainoselokuvien / mainostuotantojen kilpailutukseen on juurtunut käytäntö, jossa mainostoimisto kilpailuttaa mainoselokuvatuotantoja samalla kilpaillen tuotannosta oman tuotantoyhtiönsä tai projektipohjalta rakennetun ryhmän kanssa itse, usein itsenäisen tuotantoyhtiön tietämättä.

Mainostoimisto vastaanottaa kaiken tiedon kilpailevista tarjouksista, sekä riippumattomien tuotantoyhtiöiden luovasta ratkaisusta, samalla osallistuen itse kilpailuun. Tiedot ovat liikesalaisuuksia eivätkä ole tarkoitettu kilpailevien yhtiöiden nähtäväksi.

Tämä käytäntö on itsenäisille tuotantoyhtiöille kestämätön. Menettelytapa ei ole läpinäkyvä, sotien myös käsitystämme kilpailutuksen eettisiä sääntöjä vastaan.

Kunnioittavasti,

Itsenäiset tuotantoyhtiöt

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 − 7 =