Viherpesun ja vihapuheen kitkeminen työn alla

EU:n hankkeet sekä viherpesun että vihapuheen vähentämiseksi etenevät syksyn aikana.

Kestävän kehityksen väittämille ja merkinnöille sekä tuotteiden kestävyys- ja korjattavuusmerkinnöille pyritään luomaan EU:n minimivaatimukset. Hankkeen roadmap on kommentoitavana elokuun ajan. Tavoitteena on viimeistellä suunnitelma lain uudistamiseksi ensi keväänä.

Ranskassa puolestaan vihapuhetta torjuva lakialoite (Loi Avia) ei edennyt perustuslakivaiheessa, koska sen katsottiin rajoittavan liikaa sananvapautta. Tämän päätöksen uskotaan osaltaan vaikuttavan myös EU:n Digital Services Act -hankkeeseen, jossa määritellään mm. digialustojen kuten Facebook, Twitter ja YouTube vastuuta välittämistään sisällöistä.

EU:n vapaaehtoisuuteen perustuva, vuonna 2016 alkanut hanke Code of Conduct on Hate Speech on edistänyt vihapuheen kitkemistä. Esimerkiksi edellä mainittujen digialustojen sisällöistä tarkastetaan 24 tunnin sisällä keskimäärin 90 %  (vuonna 2016 vain 40 %), ja poistettavien julkaisujen osuus epäasiallisiksi merkityistä on nyt 71 %. Lue lisää.

Artikkelin päivitys 10.9.2020

  • Itävalta on jättänyt ehdotuksensa vihapuheen estävästä sääntelystä Euroopan komission tarkastettavaksi. Se muistuttaa Saksan vastaavaa hanketta, jossa digialustoja edellytetään poistamaan selvästi laiton sisältö 24 tunnin sisällä ilmoituksesta
  • WFA on julkaissut tulevaa DSA-hanketta koskevan kannanottonsa. Se on ladattavissa täällä
  • ympäristövaittämiä markkinoinnissa koskien WFA pyytää jäseniänsä vastaamaan kyselyyn
  • Euroopan komissio on julkaissut kaksi raporttia koskien verkon tekijänoikeusrikkomusten vähentämistä (Memorandum of Understanding on Online Advertising and IPR). Näiden myönteisten tulosten uskotaan vaikuttavan DSA-hankkeeseen.

Lähde: WFA

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 − 13 =