Yritykset mukana luomassa yhdenvertaisempaa ja suvaitsevampaa työelämää

monimuotoisuus

Viime aikoina yhteiskunnallisen keskusteluun tummia sävyjä on luonut hallituspuolueiden jäsenten kirjoittelusta virinnyt rasismikeskustelu. Avoin keskustelu usein pinnan alle jäävästä teemasta on hyväksi, mutta vastakkainasettelu ja keskustelun junnaaminen epäolennaisuuksissa on huolettanut asiantuntijoita.

Keskustelussa ollaan suuntaamassa eteenpäin kohti ratkaisuja ja keinovalikoimaa, jotka edesauttavat muutosta kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Tällä hetkellä myös yrityksissä ja muissa organisaatioissa pohditaan, mitä niissä voitaisiin tehdä suvaitsevaisuuden edistämiseksi ja yhdenvertaisemman työelämän luomiseksi.

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sen yhtenä tavoitteena on edistää vastuullista yritystoimintaa.

’’Ajattelen, että yritykset ovat tärkeässä roolissa myös yhdenvertaisuuden toteutumisessa. Jokaisella tulisi olla samanlainen mahdollisuus niin koulutukseen kuin työhön etnisestä taustastaan riippumatta. Yritysten ihmisoikeusvastuu on laajempi teema ja YK:n ohjaavien periaatteiden mukaan yritysten ihmisoikeusvastuu tarkoittaa sitä, että yritysten on vältettävä loukkaamasta ihmisoikeuksia ja puututtava toimintansa mahdollisiin ja todellisiin kielteisiin ihmisoikeusvaikutuksiin.” – Else Hukkanen, Finnwatchin varainhankintapäällikkö.

Suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden teemoja tulisi käsitellä jokaisessa työyhteisössä.

Merkittävä osa rasismista ei ole tahallista tai tiedostettua, vaan rakenteellista rasismia, jonka ratkaisemiseen tarvitaan pitkäjänteistä työtä yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla. Organisaatioissa rasismi voi näyttäytyä esimerkiksi ennakkoluuloihin ja pelkoihin pohjautuvana epäasiallisena käytöksenä tai syrjivinä rekrytointiprosesseina. Suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden teemoja tulisi käsitellä jokaisessa työyhteisössä.

Rasismin kitkeminen tulee lähteä ylimmän johdon tasolta, jonka kautta toimintatavat voidaan omaksua koko työyhteisössä. Pelkän nollatoleranssin julistaminen ei toimi, sillä mahdolliset ongelmatilanteet voivat jäädä sen alle ja viedä huomion tilanteen ratkaisuilta.

Perinteisen hyväntekeväisyyden ja yrityslahjoitusten lisäksi yritykset voivat olla monin muin tavoin rakentamassa yhdenvertaisempaa työelämää. Ihmisoikeusjärjestöt tarjoavat erilaisia työkaluja yritysten yhteiskuntavastuun toteuttamiseen ja yhdenvertaisemman työelämän luomiseen. Muiden muassa Ihmisoikeusliitto on yleinen ihmisoikeusjärjestö, joka keskittyy ihmisoikeuksien kokonaisvaltaiseen edistämiseen Suomessa. Ihmisoikeusliitto vaikuttaa päättäjiin sekä kouluttaa ja lisää tietoisuutta ihmisoikeuksista.

Hyvä yhdenvertaisuussuunnitelma ottaa huomioon kattavasti eri syrjintäperusteet ja sisältää konkreettisia tekoja.

’’Yksi konkreettinen keino yhdenvertaisuuden edistämiseen yritystoiminnassa on yhdenvertaisuussuunnittelu. Hyvä yhdenvertaisuussuunnitelma ottaa huomioon kattavasti eri syrjintäperusteet ja sisältää konkreettisia tekoja. Selkeät toimintatavat ja ohjeistukset siitä, kuinka rasismiin ja muuhun syrjintään puututaan, ovat tärkeä työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen yrityksissä. Johdon ja henkilöstön osaamisen kehittäminen yhdenvertaisuuskoulutuksen avulla on erityisen tärkeää.’’ – Sanni Mäntyniemi, Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija.

Neljän kohdan muistilista:

  • Käsitelkää suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden teemoja yrityksessänne osallistamalla koko henkilöstöä. Järjestäkää aiheesta esimerkiksi asiantuntijajohtoinen työpaja.
  • Tarkastelkaa, onko yrityksenne arvoissa jo huomioitu suvaitsevainen ja yhdenvertainen työelämä ja toimitaanko yrityksen arjessa näiden arvojen mukaan.
  • Luokaa selkeät toimintatavat ja ohjeistukset siitä, miten syrjintään puututaan. Laadukas yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää selkeitä toimintatapoja.
  • Viestikää yhdenvertaisuuteen liittyvistä toimintatavoistanne vastuullisesti ja totuudenmukaisesti sidosryhmillenne.

Ilmoittaudu mukaan Marketing Finlandin ja Vastuullinen lahjoittaminen ry:n webinaariin ’’Erottuvia hyväntekeväisyyden tapoja yrityksille’’, josta saatte ideoita ja inspiraatiota TekojenTiistai-tempauksiin ja muihin loppuvuoden yhdenvertaisiin tekoihin. TekojenTiistaita vietetään jälleen 28.11.2023!

Tessa Robertsson
Viestintä- ja vaikuttamiskoordinaattori/ Communication and Advocacy Coordinator
Vastuullinen lahjoittaminen ry/ Finnish Fundraising Association | Tutustu VaLan jäsenjärjestöihin

 

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × 5 =