Uusi lautakunta arvioimaan elintarvikkeiden markkinointia

elintarvike

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva lautakunta arvioi markkinoinnin asianmukaisuutta tapauskohtaisesti lausuntopyyntöjen perusteella.

Lausuntopyynnön elintarvikkeen markkinoinnista voi tehdä yksityishenkilö, elinkeinonharjoittaja tai muu yhteisö tai viranomainen. Lautakunta käsittelee pyynnön, jos elintarvikkeen markkinointi on suunnattu suomalaiselle kohdeyleisölle. Myös yritykset voivat pyytää lautakunnalta ennakkolausunnon suunnittelemastaan elintarvikkeen markkinoinnista.

Lautakunnan käynnistäjänä Keskuskauppakamarin kanssa toiminut Elintarviketeollisuusliitto haluaa edistää elintarvikeyritysten markkinoinnin itsesääntelyä ja vastuullisia käytäntöjä.

– Elintarvikkeiden markkinoinnin vastuullisuuteen kohdistuu yhä enemmän odotuksia. Myös markkinointikanavat kehittyvät koko ajan. Edistämällä alan itsesääntelyä lisäämme yritysten tietoa vastuullisesta markkinoinnista ja saamme kiistanalaisiin kysymyksiin riippumattoman lautakunnan ratkaisuja, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kertoo tiedotteessa (16.1.2023). – Itsesääntelystä hyötyvät sekä yritykset että kuluttajat, hän painottaa.

– Itsesääntelytoimielimen perustaminen on vahva osoitus, että elintarviketeollisuus on sitoutunut kantamaan vastuun alan markkinoinnin asianmukaisuudesta, sanoo lautakunnan sihteeri Paula Paloranta Keskuskauppakamarista.

Itsesääntelyllä pystytään reagoimaan muutoksiin nopeasti. Etuna on myös toimialatuntemus.

– Keskuskauppakamarissa on osaamista tämäntyyppisestä itsesääntelystä. Itsesääntelyn etuna on, että se on lainsäädäntöä nopeampi tapa ottaa huomioon toimintaympäristön muutokset. Lautakunnan lausunnoissa otetaan kantaa konkreettisiin tapauksiin, joista kaikki yritykset voivat oppia, Paloranta perustelee.

Elintarvikkeiden markkinoinnin itsesääntely on käytössä jo useassa EU-maassa. Toimintansa Suomessa nyt aloittaneen elintarvikemarkkinointilautakunnan antamat lausunnot ja ennakkolausunnot ovat suositusluonteisia, kuten mainonnan eettisen neuvoston lausunnot. Lausunnot ovat julkisia, ennakkolausunnot sen sijaan luottamuksellisia.

Lisätietoja: Johtaja Marleena Tanhuanpää, puh. 040 528 2207, marleena.tanhuanpaa@etl.fi

Elintarviketeollisuusliitto edustaa ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä työmarkkina- ja elinkeinopolitiikassa. Toiminnan piiriin kuuluvat noin 600 yritystä kattavat lähes koko elintarviketeollisuuden tuotannon Suomesta. Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Sen liikevaihto on 11,8 miljardia euroa. Ala työllistää 40 000 henkeä. Koko ruokaketju työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti noin 340 000 henkeä eli 13 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,8 miljardia euroa ja tuonnin 4,8 miljardia euroa. www.etl.fi

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 + 17 =