BDO lupaa monipuolisia urapolkuja

Tilintarkastusta sekä muita talouden ja johtamisen asiantuntijapalveluja tarjoava BDO on piristävä poikkeus koronakriisin runtelemilla markkinoilla.

Yhtiö on rekrytoinut tänä syksynä jo toistakymmentä uutta työntekijää erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Kasvuyrityksen suurimpia haasteita on löytää osaavat tekijät, sillä tilintarkastusalalla pätevistä osaajista käydään kovaa kisaa. Työnantajakuvan terävöittäminen on yksi tapa houkutella taloon lisää uusia tekijöitä.

Suomen BDO työllistää tällä hetkellä 250 asiantuntijaa 15 toimistossa ympäri maata. Etenkin julkishallinnon ja pk-yritysten keskuudessa vahvana toimijana tunnettu BDO kuuluu kansainväliseen BDO-verkostoon, jonka palveluksessa on yli 88 000 työntekijää 167 maassa.

”Tilintarkastusyhtiöt ovat pärjänneet niin finanssikriisin kuin koronakriisinkin aikana suhteellisen hyvin markkinoilla. Meidän kasvuamme kirittävät tällä hetkellä etenkin vero- ja lakipalvelut sekä taloushallinnon ulkoistuspalvelut”, kertoo BDO:n HR-päällikkö Mirjami Oja.

Etätyön parhaat käytännöt hyödyksi

Koronakriisi on vaikuttanut kuitenkin voimakkaasti BDO:n työskentelytapoihin, kun muiden yhtiöiden tavoin se siirtyi keväällä kuin lennosta työskentelemään täysin etänä. Vaikka aiemminkin töitä on tehty etänä ja eri paikkakunnilla olevien kollegoiden kanssa, kevään kokemuksista on opittu paljon ja luotu uusia käytäntöjä työskentelyyn.

”Aiemmin henkilöstömme reissasi aika paljon asiakastapaamisissa ja työtehtävissä ympäri Suomea, mutta etätyöskentelyn myötä olemme huomanneet, että paljon asioita voidaan hoitaa verkossa tehokkaasti ja myös työhyvinvointia edistäen”, Oja sanoo.

Yhteisöllisyyden tunteen ja arkipäivän ajatusvaihdon säilyttämiseksi kohtaamiset virtuaalisissa kahvihetkissä ja toimistoilla turvavälit huomioiden ovat kuitenkin edelleen tärkeitä.

”Olemme innovoineet esimerkiksi kävelypalavereja, jotta voimme turvallisesti ideoida ja kehittää palvelujamme”, Oja sanoo.

HR on strategian kovaa ydintä

BDO:lla HR-markkinointi ja työnantajabrändin rakentaminen ovat kiinteä osa yhtiön liiketoiminnan kovaa ydintä. Oja istuu yrityksen johtoryhmässä. Hyvän työnantajakuvan terävöittäminen on yksi BDO:n strategisista painopistealueista.

Rekrytoinnista ja henkilöstön kehittämisestä vastaava HRD Manager Erika Palomäki sanoo, että kuluvan tilikauden fokus on erityisesti esimiestyön ja johtamisen kehittämisessä.

”Esimiestyö on vaativaa asiantuntijaorganisaatiossa, sillä oman tiimin johtamisen lisäksi esimiehet huolehtivat myös asiakkuuksista. Rakennamme parhaillaan lisää koulutussisältöjä esimiehille sekä omin voimin että ulkopuolisten kumppaneiden tuella”, Palomäki sanoo.

Työnantajabrändiä synkronisoidaan

Työnantajamielikuvaa on tutkittu ja sitä kehitetään kiinteästi yhteistyössä yhtiön markkinoinnin ja viestinnän kanssa.

”Haluamme varmistaa, että työnantajamielikuva on sekä sisäisesti että ulkoisesti yhdenmukainen. Rekrytoinnissa nimetyt lupaukset on osattava lunastaa samansisältöisinä kaikissa toimistoissamme”, Palomäki sanoo.

Ojan ja Palomäen lisäksi BDO:n työnantajamielikuvaa kirkastavat muut HR- ja viestintä- ja markkinointitehtävissä toimivat asiantuntijat. Lisäksi jokainen BDO:lainen on oman työnsä kautta myös työnantajamielikuvalähettiläs.

Opiskelijoille ja sidosryhmille BDO viestii etenkin sosiaalisen median kanavia hyödyntäen.

”Olemme vielä vähemmän tunnettu kuin alan suurimmat toimijat, mutta teemme ketteriä toimenpiteitä edistääksemme tunnettuuttamme”, Palomäki sanoo.

Tästä hän mainitsee esimerkkinä verkossa toteutetun Trainee-valintaillan, joka sai innostuneen vastaanoton.

”Osallistujille jaettiin Wolt-koodit, joilla he saivat haluamansa tarjoilut kotiin. Toimitusjohtajamme vastaili verkossa opiskelijoiden kysymyksiin. HR:n, viestinnän, markkinoinnin ja IT-tuen kanssa toteutettu verkkotapahtuma sai paljon kiitosta”, Palomäki sanoo.

Arvostava, joustava, inihimillinen

Millainen työnantaja BDO haluaa olla?

”Arvostava, joustava, inhimillinen, inspiroiva, vastuullinen”, kiteyttää Oja.

”Asiakkaan ja toinen toistemme auttaminen on toimintamme lähtökohta. Inhimillisyys ja arvostavuus tulee matalan hierarkian organisaatiostamme, jossa töitä ei tarvitse tehdä yksin vaan apua on saatavilla ja kaikki ovat samanarvoisia”, Palomäki sanoo.

”Joustavuutta viestii tapamme toimia. Talon sisällä on mahdollista erikoistua moniin erilaisiin asiantuntijatehtäviin, mutta myös urapolulta siirtyminen toisiin tehtäviin on mahdollista joko toimiston sisällä tai alueellisesti ympäri Suomea, jos tällaiselle muutokselle on tarvetta”, Oja lisää.

”Inspiroivuus ja vastuullisuus näkyy toimintatavoissamme siten, että esimerkiksi asiakastyöhön tulevien on mahdollista tarttua heti alusta alkaen laajempiin kokonaisuuksiin ja ottaa isompaa vastuuta tehtävistä sitä mukaa, kun kokee olevansa valmis”, Palomäki sanoo.

Laaja ikähaitari

BDO:n työyhteisössä monimuotoiseen yrityskulttuuriin on kiinnitetty huomiota jo pitkään. Yhtiön johtoryhmässä on tällä hetkellä jopa enemmän naisia kuin miehiä.

Mirjami Ojaa on ihmetyttänyt viimeaikainen keskustelu yli viisikymppisten työntekijöiden asemasta työelämässä.

”Meidän alallamme kokemus on erittäin arvostettua. Palkkaamme mielellämme eri-ikäisiä työntekijöitä joukkoomme. Kokeneemmat seniorit voivat toimia samalla myös uraansa aloittavien nuorempien mentoreina. Meillä on tällaisesta yhteistyöstä pelkkiä hyviä kokemuksia”, Oja sanoo.

Joihinkin asiantuntijatehtäviin on vaikea löytää uusia tekijöitä, jolloin Oja on valmis palkkaamaan vaikka jo eläkkeelle jääneen erikoisosaajan, jos tämä haluaa töihin.

”Jonkin aikaa sitten teimme samalla viikolla työsopimuksen sekä 1940-luvulla että 2000-luvulla syntyneiden henkilöiden kanssa”, Palomäki sanoo.

MRKTNG kysyi haastatelluilta:
Millainen on urapolkusi BDO:ssa ja mikä inspiroi nykyisessä tehtävässäsi?

Mirjami Oja:
”Siirryin BDO:lle kaksi vuotta sitten vastaavista tehtävistä toisesta tilitarkastusyhteisöstä. Työtehtävien monipuolisuus inspiroi ja tunne siitä, että saa olla mukana kasvussa.
Energiaa työpäiviin saan mukavasta työyhteisöstä.”

 

Erika Palomäki:
”BDO haki osaamisen kehittämisen asiantuntijaa. Tehtävä vaikutti juuri ydinosaamistani vastaavalta, joten päätin hakea. Keskustelut Mirjamin sekä johdon kanssa myös vahvistivat vaikutelmaa siitä, että BDO voisi tarjota minulle mielekkäitä haasteita. Yritys on mielenkiintoisessa vaiheessa ja strategiset tavoitteet tukevat asioita, joita itse arvostan ja pidän tärkeinä. On hienoa, että johto on sitoutunut työntekijäkokemukseen ja se on ykkösprioriteettejä. Kasvavassa yrityksessä on myös mielenkiintoista ja inspiroivaa olla töissä. Kasvutavoitteet haastavat myös itseä jatkuvaan kehittymiseen ja kehittämiseen. BDO:laisista huokuu yhteistä tahtotilaa menestymiselle ja toiminnan jatkuvalle parantamiselle. Pidän siitä, että asioita tapahtuu ja toiminnassa on hyvää energiaa.”

BDO

Toimipaikka: 15 toimistoa Suomessa, kansainvälisellä verkostolla 1617 toimistoa
Toimiala: tilintarkastuksen ja talouden neuvonantopalvelujen asiantuntijaorganisaatio. Suomessa ja kansainvälisesti alan viidenneksi suurin toimija
Palvelut: tilintarkastus, hanketarkastus, sisäinen tarkastus ja riskienhallinta, vero- ja lakipalvelut, taloushallinnon palvelut, taloushallinnon ulkoistaminen sekä Suomessa että globaalisti, yritys- ja rakennejärjestelyt, teknologia- ja analytiikkapalvelut, tietohallinnon palvelut, CFO-palvelut, väärinkäytösten torjunta ja tutkiminen
Henkilöstö: 251 Suomessa, globaalisti 88 120 yhteensä 167 eri maassa
Liikevaihto: 24,5 MEUR vuonna 2019, kv. verkoston liikevaihto 8,5 miljardia euroa

 

Teksti: Olli Manninen

 

Artkkeli on julkaistu lehdessä MRKTNG 3-2020

 

 

 

 

 

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eleven + four =