Perusteettomille ympäristöväittämille tulossa sanktioita. EU:n esitys Green Claims -direktiivistä vuodettiin verkkoon

ympäristöväittämät

Euractiv-sivustolla on ladattavissa uusin esitys EU:n tulevasta Green Claims -direktiivistä, johon kaavaillaan ”tehokkaita sanktioita” perusteettomille ympäristöväittämille.

Artikkelissa kerrotaan, että Euroopan komission mukaan jopa 40 prosenttia nykyisistä ympäristöväittämistä on perusteettomia, sisältäen usein termejä ”vihreä”, ”eko-” ja ”ympäristöystävällinen”.

Monien europpalaisten ympäristöjärjestöjen reaktio on ollut myönteinen sanktioiden tuomisesta EU-lainsäädäntöön.

EU countries will be put in charge of ensuring that “those rules are enforced” and introduce “penalties” on offenders that “should be effective, proportionate and dissuasive”.

Yhtenä suurimpana hidasteena direktiivin etenemiselle on ollut yhteisymmärrykseen pääsy ympäristövaikutusten mittausmetodologioista: mitkä ovat ne kriteerit, joilla tuotteiden ympäristöystävällisyyttä mitataan? Millä perusteilla nykyisin käytettävät noin 200 ympäristömerkkiä täyttävät dirketiivin asettamat ehdot?

EU on edistänyt jo pitkään Product Environmental Footprint (PEF) -mittaristoa, jota käytetään jo laajasti mm. vaate-, ruoka ja pakkausteollisuudessa. Kuitenkin esimerkiksi lasiteollisuus ja jotkin ympäristöjärjestöt katsovat, ettei PEF ota riittävästi huomioon kaikkia tuotteiden aspekteja kuten materiaalin kierrätettävyys ja myrkyttömyys.

Maakohtaisia toimenpiteitä ympäristöväittämien osalta on jo tehty mm. Hollannissa (Decathlon and H&M will provide better information about sustainability to consumers) ja Ranskassa (Fossiiliset polttoaineet mainoskieltojen kohteena).

Direktiivi on lykkääntynyt jo useaan otteeseen EU:n lausuntokierroksilla, ja on todennäköistä, että muutoksia tulee vielä uusimpaankin versioon.

Myös kattojärjestömme WFA on tiedottanut jäsenistöään direktiivin etenemisestä ja antanut komissiolle vastineensa useisiin esitettyihin kohtiin.

Direktiiviehdotuksen käsittely etenee maaliskuussa, ja direktiivin odotetaan tulevan EU-parlamentin täysistuntoon ja sen jälkeen maakohtaisiin neuvotteluihin toukokuussa.

Lähteet: Euractiv.com, WFA

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three × 5 =